Erişilebilirlik

Trump’ın Dışişleri Bakanı Romney mi Guliani mi Olacak?


Yeni seçilen başkan Donald Trump’ın kabinesinde dışişleri bakanlığı görevini kimin yürüteceğine ilişkin tartışmalar giderek kızışıyor. Dışişleri bakanlığı koltuğu, farklılıklar giderilene kadar boş kalacak.

Donald Trump’ın iktidar devir teslimi ekibindeki rakip gruplar, dışişleri bakanlığı görevi için adı geçen 2012 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Mitt Romney ile New York’un eski belediye başkanı Rudy Giuliani arasında bölünmüş durumda.

Donald Trump’ın danışmanlarından Kellyanne Conway, Twitter hesabında yaptığı açıklamada, Romney’nin dışişleri bakanlığına getirilmesine karşı olan grubun düşüncelerini yazdı ve Romney’nin sadakati konusunda kaygılı olanlardan birçok tepki aldığını belirtti. Masschusetts eyaletinin eski valilerinden Mitt Romney, başkanlık kampanyası sırasında Trump’ı ‘sahte ve yapmacık’ olarak nitelemişti.

Rudy Giuliani’nin dışişleri bakanı olmasına karşı çıkanlarsa eski New York belediye başkanının yabancı ülkelerdeki iş bağlantılarının çıkar çatışması yarattığı ve bu durumun, Senato’daki onay sürecine çirkin bir boyut kazandırabileceği uyarısında bulunuyor. Bu grup aynı zamanda 72 yaşındaki Giuliani’nin dışişleri bakanlığı makamının gerektirdiği yoğun uluslararası seyahat temposunu kaldırıp kaldıramayacağını da sorguluyor.

Sürekli fikir değiştiren bir kişi olarak tanınan Donald Trump, hem Romney hem de Giuliani’yi, dışişleri bakanlığı için uygun kişiler olmakla övmüştü. Trump’ın yakın danışmanlarına Romney’nin dışişleri bakanlığı makamına yakışan bir kişi olduğunu söylediği öğrenildi. Trump’ın yardımcılarıyla yaptığı görüşmelerde Giuliani için de olumlu sözler sarfettiği bildiriliyor.

Dışişleri bakanlığı için düşünülen diğer adaylar ise Merkezi İstihbaraht Teşkiları CIA’in eski direktörü, emekli general David Petraeus ve Tennessee eyaletinden Senatör Bob Corker. Alınan son haberlere göre Deniz Piyade Birlikleri Komutanı General John Kelly’nin de adı dışişleri bakanlığı için geçiyor.

Şükran Günü tatilini ailesiyle birlikte Florida’da geçiren Trump, başkanlık kampanyasında vaadettiği üzere istihdam yaratmak için çalıştığını Twitter hesabından attığı mesajla belirtti. Milyarder emlak devi, ısıtma ve soğutma sistemleri üreticisi Carrier şirketinin imalata Amerika’da devam etmesini sağlamak için çabaladığını da ekledi.

Öte yandan Carrier firması, Twitter’da yaptığı açıklamada, başkanlık görevini devralacak Trump ve ekibiyle görüşmeler yapıldığını ancak şu anda açıklanacak hiçbir şey olmadığını belirtti.

Carrier, bu yılın başında, bin 400 kişilik istihdamın üç yıl içinde Orta Batı eyaletlerinden Indiana’dan Meksika’ya taşınacağını duyurmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG