Erişilebilirlik

Trump’ın Danışmanı Bannon: ‘Kuzey Kore İçin Askeri Çözüm Yok’


Başkan Donald Trump’ın baş stratejisti Stephen Bannon, Başkan Donald Trump’ın “dünyanın görmediği ateş ve öfkeyle karşılaşacaklar” tehdidine rağmen, Kuzey Kore krizinin askeri çözümünün olmadığını söyledi.

American Prospect dergisine verdiği mülakatta Bannon, iki ülke arasında bir savaşın patlak vermesi olasılığını düşük gösteren yorumlarda bulundu.

Bannon, “Kuzey Kore’nin nükleer tehditlerine askeri bir çözüm yok, unutun onu. Birisi bana, Seul’da ilk yarım saat içinde konvansiyonel silahlardan 10 milyon kişinin ölmeyeceğini gösterene kadar burada askeri bir çözüm yok” ifadesini kullandı.

Dünyanın en büyük ekonomisi Amerika açısından en fazla odaklandığı konunun, ikinci büyük ekonomi Çin’le olan ticaret savaşını kazanmak olduğunu belirten Bannon, “Bana göre, Çin’le ekonomik savaş her şey. Manyakça buna odaklanmalıyız. Eğer bunu kaybetmeye devam edersek, 5 ya da en fazla 10 yıl içerisinde, asla iyileşemeyeceğimiz bir enfeksiyon düzeyine erişeceğimizi düşünüyorum” dedi.

Bannon, “Çin’le ekonomik savaştayız. Ne yaptıklarını söylemeye çekinmiyorlar, 25 ya da 30 yıl içinde birimiz egemen olacağız ve aynı yoldan gitmeye devam edersek bu onlar olacak” diye konuştu.

Bannon, Beyaz Saray içerisinde, ticaret konusunda hiçbir kısıtlama olmaksızın “önce Amerika” görüşünü ilerletmek için, çok uluslu ticaret işbirliğine yönelik mevcut çabalardan yana olan danışmanlara karşı mücadele verdiğini de söyledi.

Bannon, Trump’ın ekibine katılmadan önce, bir zamanlar aşırı sağcı “alt-right hareketinin platformu” olarak nitelediği Breitbart News’un başındaydı. Bannon’ın, Beyaz Saray içerisinde Trump’ın damadı Jared Kushner dahil daha ılımlı görüşlere sahip danışmanlarla sık sık tartışmalar yaşadığı belirtiliyor.

Mülakatta Bannon, Amerikan siyasetinde aşırı sağın önemini hafife alan sözler sarfetti.

Bannon, “Etnik milliyetçilik kaybetmiş durumda. Uç bir görüş. Bence medya bunu çok abartıyor. Onu ezmeye, daha çok ezmeye yardımcı olmalıyız. Bu kişiler bir palyaço sürüsü” diye konuştu.

Trump, Charlottesville’de bir kişinin ölümüne, 19’unun da yaralanmasına neden olan ırkçı şiddetin ardından sorumluluğu iki tarafa da yükleyen açıklamalarından dolayı geniş kesimden tepki görmüştü.

Bazı Trump destekçileri, Başkan’a Bannon’ı görevden alması çağrısında bulunuyor. Trump’ın Bannon’ın tavsiyelerine hala değer verip vermediği ise belirsiz.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG