Erişilebilirlik

Trump’ın Çalışma Bakanı Adayı Asgari Ücretin Yükseltilmesine Karşı


Başkan seçilen Donald Trump, varlıklı işadamı ve seçim kampanyasına önemli miktarlarda bağış yapan avukat Andrew Puzder’i Çalışma Bakanı adayı olarak seçti. Puzder’in Senato’dan onay alması gerekiyor.

Puzder, bazı fast food şirketlerinin sahibi.

Çalışma Bakanlığı’nın internet sayfasında bakanlığın amacı, Amerika’daki çalışanların, ‘iş arayanların ve emeklilerin refahını yükseltmek, çalışma koşullarını geliştirmek, çalışanların sosyal hakları garanti etmek’ olarak belirtiliyor. Ancak Puzder’in açıklamalarının bakanlığın bu hedefleriyle uyumlu olmadığı yorumları yapılıyor.

Puzder, bir saatlik asgari ücretin 15 dolara çıkarılmasına ve daha fazla kişiye mesai ücreti ödenmesine şiddetle karşı çıkan bir isim. Puzder, ayrıca ‘Obamacare’ olarak bilinen sağlık sistemine de karşı çıkıyor.

Puzder, tam otomasyona geçilmesi taraftarı. Puzder, iş sahiplerinin çalışanların ücret ve yasal haklarının maliyetlerinin artması durumunda otomasyona geçmesi gerektiğini söylüyor.

Business Insider’a geçen yıl yaptığı açıklamada, “Makineler her zaman kibar, hiç tatile çıkmazlar, geç kalmazlar, ırk ayrımı da olmaz” demişti.

St. Louis’de avukatlık yapan Puzder, 1986’da Missouri’de kürtaj karşıtı bir yasanın yazılması ve kabul edilmesine yardımcı oldu. Amerika Anayasa Mahkemesi kararı 1989’da onayladı.

Bu süreçte, Carl’s Jr.’un kurucusu mali krizdeki Carl Karcher ile tanıştı ve Karcher, Puzder’den avukatı olması için California’ya taşınmasını istedi. Puzder, 1991’de Orange County’ye taşındı ve aynı yıl Karcher’ın finansal problemlerini çözdü.

Puzder, 2000 yılına kadar şirkete liderlik etmeye devam etti. The Wall Street Journal’a göre şirket şu anda 44 eyalette, 40 ülkede 3750 noktada faaliyet gösteriyor. Şirketin Amerika’da 75 bin, dünya genelinde de 100 bin çalışanı bulunuyor. Satışları da 4,3 milyar doları buluyor.

Puzder, uzun süredir Cumhuriyetçi Parti’ye bağış yapan bir isim. Mitt Romney’nin 2012’deki başkanlık seçiminde önemli bağışçılarından biriydi. Puzder, diğerleri şüpheyle yaklaşsa da Trump’a en fazla destek veren isimlerden biriydi.

Puzder ve eşi Mayıs ayında Trump’ın kampanyasına 150 bin dolar bağışlamıştı.

Puzder’in, 6 çocuğu ve 6 torunu bulunuyor. İkinci eşi Dee ile Tennessee’de yaşıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG