Erişilebilirlik

Trump’ın Başkan Seçilmesinin Ardından Dünya Piyasaları Tedirgin


Amerika’da Başkanlık seçiminde zaferin Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump’ın olması dünya piyasalarını olumsuz etkiledi. Asya borsaları güne kayıplarla başladı, dolar ve petrolde düşüşler oldu. En fazla darbeyi belki de en fazla Meksika pezosu yedi. Meksika pezosu yüzde 13 değer kaybetti.

Amerika’da yeni başkanın beklenenin aksine Demokrat Hillary Clinton değil de Cumhuriyetçi Donald Trump’ın olması dünya piyasalarını sarstı.

Amerikan doları ve borsalar düşüşlerle güne başladı. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 4’ü buldu.

Asya-Pasifik borsaları da yüzde 3’den fazla değer kayıpları yaşandı.

Altın yükselirken Meksika pezosu önemli oranda değer kaybetti. Trump seçim sürecinde kaçak geçişleri önlemek için Meksika sınırına duvar öreceklerini, parasını da Meksika’nın ödeyeceğini belirtiyordu.

Yatırımcılar, Trump’ın Başkan seçilmesinin yıllarca sürecek küresel ekonomik belirsizliğe neden olabileceği yorumlarını yapıyor.

Bu durumun da Aralık ayında faiz artırımı kararı alması beklenen Amerikan Merkez Bankası’nın cesaretini kırabileceği kaydediliyor.

Trump’ın Amerikan Başkanı seçilmesinin piyasalara en az İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararı kadar zarar verdiği belirtiliyor.

Uzmanlar kısaca piyasalarda panik havası olduğunu bunun nedeninin de Amerikan Başkanlık seçiminde beklenmeyen sonuç olduğunu kaydediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG