Erişilebilirlik

Trump’ın Ataması Mahkemelik Oldu


ABD’de Tüketici Finansal Koruma Bürosu’nun başkanının geçen haftaki istifasının ardından kurumun başına kimin geçeceği konusu davalık oldu.

Richard Cordray istifa etmeden önce yardımcısı Leandra English’i yerine atadı. Böylece English, istifanın ardından kurumun başkan vekili oldu. Ancak Trump, bu göreve bütçe direktörü Mick Mulvaney’i atayacağını açıkladı.

English, yasa gereği Cordray’in istifasından sonra kendisinin başkan vekili olması gerektiğini savunarak, bu atamaya karşı dava açtı.

Dava dilekçesinde, Trump’ın Mulvaney’i büronun başkan yardımcısı olarak atama niyetinin “yasalara aykırı” olduğu savunuluyor.

Büronun baş hukuk müşaviri Mary McLeod ise, federal makamlarda boş koltuklarla ilgili yasanın Trump’a bu yetkiyi verdiğini söyledi.

Kurumun başına esas atamanın ise Başkan tarafından yapılması; başkanın bu amaçla belirlediği adayın Senato tarafından da onaylanması gerekiyor.

Tüketici Finansal Koruma Bürosu 2008 ekonomik krizinden sonra kurulmuştu. Büro, tüketicileri bankalar, kredi kartı ve kredi şirketleri ve alacaklılarıyla ilişkilerinde korumakla görevli.

Cumhuriyetçiler, kurumun çok fazla güce sahip olduğunu ve bankalarla kredi kartı şirketleri üzerinde gereksiz yük oluşturduğunu savunuyor. Mulvaney, Temsilciler Meclisi üyesiyken kurumun kapatılmasını amaçlayan bir tasarıya imza atmıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG