Erişilebilirlik

Trump’ın Anayasa Mahkemesi Adayının Senato Oturumları Başladı


Trump’ın Anayasa Mahkemesi Adayının Senato Oturumları Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Başkan Donald Trump’ın Anayasa Mahkemesi üyeliği için aday gösterdiği Yargıç Neil Gorsuch’ın, Senato Adalet Komisyonu’ndaki onay oturumları bugün başlıyor. Muhafazakar bir yargıç olarak tanınan Gorsuch, Senato’daki Cumhuriyetçi Partililer’in güçlü desteğine sahip. Ancak Gorsuch’un adaylığına karşı çıkan çok sayıda Demokrat Partili, oturumda adaya oldukça zor sorular soruyor.

Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna oturduktan iki hafta sonra Anayasa Mahkemesi üyeliğine Yargıç Neil Gorsuch’u aday göstermesi, Cumhuriyetçiler’i çok sevindirmişti.

Başkan Trump, ”Yargıç Gorsuch olağanüstü hukuki becerilere, parlak bir zekaya, mükemmel bir disipline ve her iki partinin de desteğine sahip” şeklinde konuşuyor.

Gorsuch, onay alması durumunda geçen yıl hayatını kaybeden muhafazakar Yargıç Antonin Scalia’nın koltuğuna oturacak.

Neil Gorsuch, ”Kendi kusurlarımın farkında olarak bu tarihi mekanda bulunuyorum ve eğer onay alırsam, Anayasa’nın sadık bir hizmetkarı olacağıma ve bu büyük ülkenin yasalarına bağlı kalacağıma söz veriyorum” şeklinde konuşuyor.

Cumhuriyetçi Partililer, Gorsuch’a büyük destek veriyor. Ancak Senato Demokrat Parti Grup Başkanı Chuck Schumer dahil birçok Demokrat, Gorsuch’un adaylığına şüpheyle yaklaşıyor: ”Bu başkan, demokrasimizin ve kurumlarımızın temel direklerini sürekli sınıyor. Yargıç Gorsuch, almayı hakettiğimiz bazı yanıtları vermeyi başaramadı.”

Demokratlar ayrıca Senato’daki Cumhuriyetçiler’in Başkan Obama’nın adayı Merrick Garland’a oturum şansı bile tanımaması yüzünden kırgın.

Amerikan Üniversitesi’nden James Thurber’a göre Gorsuch onay alırsa muhafazakarlar, Anayasa Mahkemesi’nde 4’e 5 üstünlük elde edecek.

Amerikan Üniversitesi'nden James Thurber, ”Bu durumda dokuz üyeli Anayasa Mahkemesi muhafazakarlar çoğunluk elde edecek. Ancak bu durumda bile mahkeme, başkanın yetkilerinin kısıtlı olduğuna inanıyor” diyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin Gorsuch’un adaylığının onaylanması için en az sekiz Demokrat Partili senatörün oyuna ihtiyacı var. George Washington Üniversitesi’nden Alan Morrison’a göre Gorsuch’ın, Scalia’dan boşalan muhafazakar koltuğa oturması neredeyese kesin: ”Gorsuch, sıradışı bir gelişme yaşanmadığı takdirde Senato’nun onayını alacak. Ancak hiçbir zaman bir Yargıç Scalia olmayacak.”

Yargıç Gorsuch’un onay alması, seçim kampanyası sırasında Anayasa Mahkemesi’ne güçlü bir muhafazakar yargıç atama sözü veren Başkan Trump için büyük bir zafer anlamına gelecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG