Erişilebilirlik

Trump’tan Tahran’a Uyarı


İran’ın balistik füze denemesi yapmasının ardından Amerika Başkanı Donald Trump, Tahran’ı ‘resmen uyardığını’ söyledi.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Amerika’nın yaptığı son derece başarısız müzakereler sayesinde İran'ın bu denemeyi yaptığını yazdı ve "İran çökmeye yakınken, (nükleer anlaşma sayesinde) serbest bırakılan 150 milyar dolarlık mal varlıkları İran'ı hayata döndürdü” ifadelerini kullandı.

Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn de, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İran'ın füze fırlatmasını, provokasyon olarak nitelendirmişti. İran’ın son altı aydır Amerika ve bölge ülkeleri için tehdit oluşturduğunu söyleyen Flynn, Tahran'ın resmi olarak uyarıldığını duyurmuştu.

Flynn, Beyaz Saray’daki basın brifinginde Obama yönetimini İran’a karşı sert olmamakla suçlamıştı. “Obama yönetimi, Tahran’ın silah sevkiyatı, teröre destek ve uluslararası olarak suç kabul edilen zararlı eylemlere yeterli yanıtı vermekte başarısız oldu” diyen Flynn, İran’a karşı yapılacakları ise açıklamadı.

Trump yönetimi yetkilileri ise ekonomik önlemlerden, İran’a karşı bölge ülkelerine desteğin artırılmasına kadar birçok seçeneğin masada olduğunu söylüyor. Askeri bir önlem alınıp-alınmayacağı konusunda konuşmayı ise reddediyorlar.

İran'la nükleer anlaşma BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya tarafından 2015 yılı Temmuz ayında imzalanmış ve 2016 yılının başında yürürlüğe girmişti. Anlaşma, uranyum zenginleştirmeyi sınırlaması ve bazı nükleer santrallerini kapatması karşılığında İran’a yönelik ekonomik yaptırımların hafifletilmesini öngörüyordu.

İran’a Yemen uyarısı

Beyaz Saray yetkilileri, İran’ın Yemen’de direnişçi Husilere verdiği desteği de provokatif olarak değerlendirdi ve bölgeyi istikrarsızlaştırdığını savundu. Yetkililer, İran’ın Husileri silahlandırdığı, eğittiği ve finanse ettiğine de dikkat çekti.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG