Erişilebilirlik

‘Trump’a Söyleme’


Eski ABD İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen
Eski ABD İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen

New York Times gazetesinin haberine göre, istifaya zorlanan eski İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen Beyaz Saray’ı kendisinin en önemli önceliklerinden biri olan Rusya’nın 2020 seçimlerine farklı şekillerde müdahalelere hazırlandığı konusuna odaklandırmaya çalıştı.

Gazete, Trump’ın genel sekreterinin ise, Nielsen’e, bu konuyu Başkan’ın önünde gündeme getirmemesini söylediğini iddia etti.

Nielsen bu ayın başlarında görevinden ayrılmıştı. Yetkililer, Nielsen’ın Rusya’nın 2018 ara seçimleri öncesi ve sonrasında devam eden aktivitelerinden artan şekilde endişelendiğini belirtiyor. Bunlar arasında Rusya’nın Amerikalıları bölmek için sosyal medyayı kullanarak yeni taktikler arayışı içinde olmasından bilgisayar korsanlarını kullanmak, internet trafiğini yeniden yönlendirmek ve hat şebekelerine sızaya kadar uzanan aktiviteler bulunuyor.

Ancak bu yıl bir toplantı sırasında Beyaz Saray Genel Sekreteri Mick Mulvaney, Trump’ın seçim zaferine kamuoyunda Rusya’nın seçimlere müdahalesiyle ilgili dil uzatılmasına karşı olduğunu açık şekilde belli etti. Üst düzey bir yetkiliye göre Mulvaney, bunun iyi bir konu olmadığını ve düşük seviyede tutulması gerektiğini” belirtti.

İç Güvenlik Bakanlığı’nın öncelikli sorumluluk alanlarından biri siber savunma olmasına rağmen Nielsen, gelişmeler üzerine Beyaz Saray’da kabine üyelerinin katılımıyla gelecek yılki seçimleri korumak için strateji oluşturulması amacıyla organize etmeyi planladığı toplantıdan vazgeçti.

Gazetenin iddiasına göre, neticede konu Beyaz Saray içerisinde aciliyet ya da geniş ilgi gören bir mesele haline gelmedi. Gazete, bunun da birçok Amerikalı’nın Rusya’nın son müdahale yöntemlerinden habersiz olduğu anlamına geldiği yorumunda bulundu.

New York Times gazetesi, Nielsen’in bu konudaki “hayal kırıklığının” gazeteye Trump yönetiminden halen görevdeki üç üst düzey ve bir de eski üst düzey isim tarafından aktarıldığını kaydetti. Bu isimler kimliklerinin açıklanmasını istemedi.

Gazete Beyaz Saray’dan konuyla ilgili değerlendirme talep ettiğini ancak bir cevap alamadığını bildirdi.

Amerika’daki istihbarat servisleri 2020 seçimlerine nüfuz etmeye yönelik yeni etkileme kampanyalarıyla ilgili uyarılarda bulunurken Trump ve kendisine yakın isimler Rusya’nın 2016 seçimlerine etkisinin abartıldığını savunuyor.

Rusya’nın 2016 seçimlerinde Trump’ın seçim ekibiyle işbirliği yapıp yapmadığını araştıran özel savcı Robert Mueller, vardığı sonuçları geçen ay Adalet Bakanlığı’na sunmuştu.

Redakete edilmiş hali kamuoyuyla paylaşılan raporda Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahalesi ayrıntılı şekilde anlatılıyor ancak Trump ve seçim ekibine Moskova’yla işbirliği yaptıkları konusunda bir suçlama yöneltilmiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG