Erişilebilirlik

‘Trump’a Rağmen Bazı Eyaletler Yasadışı Göçmenleri Tanıyor’


New York Valisi Andrew Cuomo
New York Valisi Andrew Cuomo

Başkan Donald Trump’ın yasadışı göçmenlere yönelik politikaları ülke genelinde etkisini gösterse de, yasadışı göçmenleri tanıyan 12 ayrı eyalet statülerine bakmadan kaçak durumda yaşayan bu kişilere ehliyet ve eyalet kimliği sağlıyor.

Federal yönetimin yasadışı göçmenlere karşı başlattığı tutuklama, sınır dışı edilme gibi yöntemlerin aksine bu 12 eyalet yasadışı göçmenlere karşı bir ayrımcılık politikası uygulamıyor.

California, Colorado Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maryland, New Mexico, Nevada, Utah, Vermont, Washington ve District of Columbia eyaletlerinde yaşayan yasadışı göçmenler herhangi bir Amerikan vatandaşı ya da ülkede yasal statüyle yaşayan diğer kişiler gibi ehliyet alabiliyor.

New York’ta yasadışı göçmenleri tanıyan radikal kararlar

Ülkede en fazla yasadışı göçmenin yaşadığı California’dan sonra yaklaşık 750 bin yasadışı göçmene ev sahipliği yapan New York’ta da göçmenlikle ilgili radikal kararlar birbiri ardından alınmaya başladı.

Geçen Ocak ayında New York’ta yaşayan yasadışı göçmenlerin üniversite eğitimleri için eyaletten finansal destek almalarının önünü açan yasa tasarısı New York eyaleti senatosunda kabul edildi. Eyalet bütçesinde yasadışı göçmen çocuklarına finansal destek sağlanması için 27 milyon dolar bütçe ayrıldı.

New York Belediye Meclisi geçen ay aldığı bir kararla yasadışı göçmenlere ehliyet verilmesi yönünde eyalete tavsiyede bulundu. Çoğunluğunu Demokratlar’ın oluşturduğu New York eyalet ve senato meclisi de yasadışı göçmenlere ehliyet verilmesiyle ilgili tasarıları gündemine aldı. Önümüzdeki haftalarda New York’ta yeni tartışmalara yol açan tasarıların oylanması bekleniyor. Yasadışı göçmenlere ehliyet verilmesiyle ilgili tasarı kabul edilirse New York, yasadışı göçmenlere yasal haklar veren 13’üncü eyalet olacak.

“Trump’ın göçmenlik politikalarına tamamen aksi yönde bir karar”

New York Barosu göçmenlik avukatı Cahit Akbulut, yasa tasarısının eyalet senato ve meclisinde kabul edilme olasılığının oldukça fazla olduğu söyledi. VOA Türkçe’ye konuyla ilgili değerlendirmelerini aktaran Akbulut, “New York eyaleti yasadışı göçmenlere ehliyet vermeye hazırlanıyor. Bu, Başkan Trump’ın yasadışı göçmenlere karşı bilinen tutumunun tam aksi yönünde bir karar. Trump, yasadışı göçmenleri gönüllü olarak ülkeden göndermek istiyor. Gönüllü olmayanları da mahkemelerden alınan kararlarla ve polisiye baskılarla ülkeden ayrılmaya zorluyor. New York, her zaman göçmenleri korumak için liderlik eden bir eyalet. New York ve California, göçmen haklarını korumak için her zaman önde olan eyaletler. Demokratların da bu eyaletlerde çoğunlukta olması bu eyaletleri göçmenler lehine yasalar çıkartmakta öncü eyaletler pozisyonuna getiriyor” dedi.

“New York Valisi Cuomo tasarı kabul edilirse onaylarım dedi”

Akbulut, New York’ta hazırlanan yeni tasarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Geçtiğimiz ay New York Belediye Meclisi, yasadışı göçmenlere ehliyet verilmesi konusunda tavsiye niteliğinde bir karar aldı. Yasadışı göçmenlere ehliyet verilmesi konusu şimdi New York eyalet meclisinin gündeminde. New York, 90 yıldır kişilerin statülerine bakmadan ehliyet veren eyaletlerden biriydi. Fakat 2002 yılında dönemin valisi Pataki aldığı bir kararla, sosyal sigorta numarası olmayanlara ehliyet verilmesini durdurdu. Bu yasayla birlikte günümüze kadar sosyal sigorta numarası olmayanlara ehliyet verilmesi engellendi. Bu karardan sosyal sigorta numarası olmayan göçmenler etkilendi. Daha sonra bu kanuna sosyal sigorta numarasının dışında başvuru yapanın bir de ülkede yasal statüde olması gerektiğiyle ilgili bir madde de eklendi. O günden bugüne göçmen dostu eyalet olan New York’ta yasadışı göçmenler ehliyet alamıyor. ABD’de şu an 12 eyalette yasadışı göçmenlere ehliyet veriliyor. New York da 13’üncüsü olma yönünde. New York eyaletindeki yönetim Demokratlar’ın kontrolunda olduğu için bu yasanın geçme şansı çok yüksek. Hatta bu konuda New York Valisi Cuomo, eyalet parlamentosundan bu kararın çıkması halinde yasa tasarısını onaylayacağını belirtti“ diye konuştu.

“Trump’a rağmen bazı eyaletler yasadışı göçmenleri tanıyor”

Akbulut, Trump’a rağmen bazı eyaletlerin yasadışı göçmenleri tanıdığını belirterek, “12 eyalette ehliyet almak için kimlik beyanı yeterli oluyor. Sosyal sigorta numarası veya yasal statüye bakılmıyor. Bir başka deyişle Trump’ın uyguladığı sert göçmenlik politikalarına rağmen eyaletler yasadışı göçmenleri tanımış oluyor. New York’ta yaklaşık 750 bin yasadışı göçmenin yaşadığı tahmin ediliyor. Bunların arasındaki 250-300 bin kişinin de ehliyet alacağı tahmin ediliyor. Bu, New York’un banliyölerinde yaşayan yasadışı göçmenler için büyük kolaylık olacak. Yasadışı göçmenlerin hayatlarını oldukça kolaylaştıracak. Seyahat etmelerine imkan sağlayacak. Yasadışı göçmenler araba kullanamadıkları için toplu taşımacılık araçlarıyla seyahat etmek zorunda kalıyorlar. Yasadışı göçmenlere ehliyet verilmesi kararı eyalete de para kazandıracak. Araç ruhsatı, sigortası, ehliyet harcı gibi birçok ayrı kalemde eyalet para kazanacak“ dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG