Erişilebilirlik

Trump’a Destek Oranı Rekor Derecede Düşük Seviyede


Amerika’da yapılan kamuoyu anketlerine göre Başkan Donald Trump’a desteğin, ülkede yeni göreve başlayan bir başkan için rekor seviyede düşük bir oranda olduğu belirtildi.

NBC News ve The Wall Street Journal’ın birlikte düzenlediği anket, Amerikalılar’ın sadece yüzde 44’ünün Trump’ın ilk aydaki performansını beğendiği, yüzde 48’inin ise beğenmediğini ortaya koydu.

Ayrıca ankete katılanların yaklaşık üçte biri, Trump’ın Beyaz Saray’da gösterdiği performansın, onun bu göreve hazır olmadığını gösterdiği görüşünü dile getirdi.

Geçen günlerde açıklanan başka iki ankette de benzer sonuçlar çıkmıştı. Gallup’un anketinde Trump’a destek oranı yüzde 42 olarak tespit edilirken, Quinnipiac Üniversitesi’nin anketinde ise bu oran yüzde 38’de kalmıştı.

Trump bu son ankete henüz yanıt vermedi, ancak bu ay başında Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Tıpkı CNN, ABC, NBC’nin seçim zamanı anketleri gibi, olumsuz tüm anketler sahte haber” ifadesini kullanmıştı.

Trump’ın Beyaz Saray’daki mesaisinin ilk 5 haftasında öne çıkan konular arasında, yönetimine yönelik haberleri nedeniyle Amerika’da önde gelen medya kuruluşlarına sert eleştirileri, Yüksek Mahkeme’ye seçtiği yargıcın Cumhuriyetçiler’den destek bulması ve nüfusu Müslüman ağırlıklı 7 ülkenin vatandaşlarına Amerika’ya giriş yasağının yargı engeline takılması gibi konular geliyor.

NBC, Amerikalı seçmenler arasında Trump’a yönelik olumsuz değerlendirmelerin yarıdan fazla düzeye çıkmasının sadece bir ay sürdüğü gözlemine yer verdi. NBC’ye göre, bir önceki Başkan Barack Obama’ya destek oranı yüzde 50’nin altına düştüğünde başkanlığının yaklaşık üçüncü yılındaydı. George W.Bush’ta ise aynı durumun yaşanması 4 yıl sürdü.

Haber kanalı, Trump’ın modern anketlerin düzenlenmeye başladığı zaman boyunca kamuoyu desteği bağlamında görevine eksi hanede başlayan tek başkan olduğuna dikkati çekti.

Gallup’un anketinin baş editörü Frank Newport, “Donald Trump, başkanların genelde ilk göreve başladıklarında geçirdikleri geleneksel balayı dönemini atladı. Muhalefet partisinden olanlar da dahil olmak üzere Amerikalılar genelde yeni bir başkana, görevine alışması ve görüşlerini değiştiren icraatlerine başlamasına kadar nispeten yüksek oranda bir beğeni sergilerlerdi” diye konuştu.

NBC-Wall Street Journal’ın anketinde Trump’a genel destek oranı düşük çıksa da, Amerikan başkanının Cumhuriyetçiler arasında ise sağlam bir desteğe sahip olduğu görüldü. Buna göre, Cumhuriyetçiler arasında yüzde 85’lik kesim Trump’a yönelik olumlu görüş ifade ederken, karşıt görüş bildirenlerin oranı yüzde 8’de kaldı.

Demokratlar’da ise bunun tam tersi bir tablo, yani yüzde 9’a karşı yüzde 84’lük olumsuz görüş çıkarken, bağımsızlarda ise yüzde 44 olumsuz, yüzde 34 olumlu görüş ortaya koydu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG