Erişilebilirlik

Trump Beyaz Irkçıları Kınadı


Trump Beyaz Irkçıları Kınadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Charlottesville’de beyazların üstünlüğünü savunanların gösterisinde yaşanan şiddete yeterince tepki vermediği gerekçesiyle eleştirilen Başkan Donald Trump, bugün yeni bir açıklama yaparak, beyaz ırkçıları kınadı.

Trump, bu kesimleri ve nefret gruplarını açıkça kınaması için her iki parti ve çeşitli çevrelerden artan baskılarla karşı karşıyaydı.

Virginia’da, Charlottesville’deki gösteride bir aracın gösteriyi protesto edenlerin üzerine sürmesi sonucu 32 yaşında bir kadın hayatını kaybetmiş, 19 kişi de yaralanmıştı.

Trump Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ‘pek çok tarafın sergilediği nefret, bağnazlık ve şiddeti’ kınadığını söylemiş ama beyazların üstünlüğünü savunanlardan bahsetmemişti.

New Jersey'de tatilini geçiren ama Çin'in ticaret uygulamalarıyla ilgili bir kararname imzalamak için bir günlüğüne Washington'a gelen Trump, Charlottesville'de yaşananlarla ilgili tekrar kamera karşısına geçti ve bu sefer ırkçı grupları açıkça isimlerini telaffuz ederek kınadı.

Başkan Trump, "Irkçılık kötüdür ve Ku Klux Klan, neo-Naziler, beyaz ırkçılar ve diğer nefret grupları dahil onun (ırkçılık) adına şiddete başvuranlar suçlu ve eşkiyadır" dedi. Trump bu grupların, Amerikalılar olarak değer verdikleri her şeyden "tiksindiğini" kaydetti.

Adalet Bakanlığı'nın araçlı saldırıyla ilgili olara sivil haklar soruşturması başlattığını açıklayan Trump, federal güvenlik birimlerinin Amerikan halkını korumak için hiçbir kaynağı esirgemeyeceğini vurguladı.

Trump, bağnazlık ve ırkçılık adına şiddete başvuranlar ve suç işleyenlerden bunun hesabının sorulacağını belirterek, nefret ve şiddetin Amerika'da yeri olmadığının altını çizdi.

'Trump danışmanlarını toplayacak'

Adalet Bakanı Jeff Sessions da, Trump'ın bu son açıklamasından önce, bu sabah katıldığı bir televizyon programında Trump’ı savunarak, Başkan’ın şiddeti açıkça kanıdığını ve beyazların üstünlüğünü savunanların taşıdığı değerlere “şiddetle karşı çıktığını” belirtti.

NBC’de yayınlanan “Today” programına konuşan Sessions, Trump’ın olaylar hakkında danışmanlarıyla toplanacağını ve “doğru olanı yapacağını” söyledi. Sessions, Beyaz Saray’ın bir gün sonra yaptığı daha kınayıcı açıklamasının Trump’ın görüşlerini yansıttığını kaydetti.

Gelen eleştiriler üzerine Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Trump’ın şiddeti kınamasının Ku Klux Klan ve neo-Nazi gruplarını da kapsadığı belirtilmişti.

Beyaz Saray açıklamasında, “Başkan açıklamasında kuvvetlice şiddetin tümünü kınamıştır, fanatizm,nefret ve tabi ki buna beyazların üstünlüğünü savunanlarla, Ku Klux Klan, neo-Naziler ve bütün aşırı gruplar dahildir” denilmişti.

Pence'den açıklama

Güney Amerika’da bulunan Başkan Yardımcısı Mike Pence de, “bu tehlikeli uç grupları” kınayarak, bunların “Amerikan kamu hayatı ve tartışmalarda yerininin olmadığını” vurguladı.

Pence, “Başkan Trump, Charlottesville sokaklarında meydana gelen bağnaz, şiddet ve nefreti açıkça ve net biçimde kınadı. Beyazların üstünlüğünü savunanlar, neo-Naziler ya da Ku Klux Klan’ın nefret ve şiddetine hiçbir hoşgörü gösteremeyiz” diye konuştu.

Trump birkaç “retweet” dışında başka bir açıklama yapmadı. Bunlardan biri Charlottesville protestolarını izleyen bir helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybeden iki polis memuru, diğeri de Adalet Bakanlığı’nın şiddet olaylarıyla ilgili başlattığı soruşturma hakkındaydı.

Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı H.R. McMaster da, bir aracın gösteriyi protesto edenlerin üzerine sürmesini terörizm olarak nitelediğini belirtti.

Başkan’ın iç güvenlik danışmanı Tom Bossert da Trump’ın ilk açıklamasını savunarak, bazı karşıt protestocuların da şiddete başvurduğunu söyledi. CNN’in “State of the Union” programında konuşan Bossert, ısrarlı sorular üzerine, ırkçı grupları kınadı.

Trump’ın kızı ve Beyaz Saray danışmanı Ivanka Trump da dün paylaştığı bir Twitter mesajında, “Toplumda ırkçılık, beyazların üstünlüğünü savunanlar ve neo-nazilere yer olmamalı” diye yazdı.

Virginia valisinden Trump'a çağrı

Virginia eyaletinin Demokrat valisi Terry McAuliffe de olaylardan saatler sonra Trump’la konuştuğunu ve Başkan’a iki kez, “bu nefret verici söylemleri durdurmalıyız” dediğini, kendisini beyazların üstünlüğünü savunanların eylemlerine “daha güçlü biçimde karşı durmaya” çağırdığını kaydetti.

Demokratlar’ın yanısıra bazı Cumhuriyetçiler’den de Trump’a eleştiriler geliyor. Cumhuriyetçi Senatör Cory Gardner, “Sayın Başkan, şeytanı ismiyle söylemeliyiz” dedi ve “bunlar beyazların üstünlüğünü savunanlar ve bu iç terör” ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi Demokrat lideri Nancy Pelosi de, “Trump’ın birçok tarafın şiddetinden bahsetmesi beyazların üstünlüğünü savunanların ülkemizdeki utanç verici gerçekliğini gözardı ediyor” dedi.

Trump'a kızdı danışma kurulu üyeliğinden istifa etti

Bu arada ülkenin en büyük üçüncü ilaç şirketi Merck'in üst yöneticisi Kenneth Frazier, Başkan Trump'ın Charlottesville olaylarına verdiği karşılığı eleştirerek, Başkan'a üretim sektörü hakkında tavsiyeler veren danışma kurulu üyeliğinden istifa etti.Trump da Twitter'da Frazier'i bu hareketinden dolayı hedef alan bir mesaj paylaştı.

Siyahi olan Frazier, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ülkenin liderlerinin "nefret, bağnazlık ve üstünlük ifadelerini açıkça reddederek temel değerleri onurlandırması gerektiğini" belirtti.

Ülke genelinde gösteriler

Öte yandan ülkenin farklı kesimlerinde Charlottesville'de meydana gelen şiddet olayları ve Trump'ı protesto eden gösteriler düzenlendi.

Aralarında neo-Naziler ve Ku Klux Klan üyelerinin de bulunduğu beyazların üstünlüğünü savunan yüzlerce kişi Cumartesi günü Amerika iç savaşında köleliği destekleyen güney tarafının generallerinden birinin heykelinin kaldırılması planını protesto etmek için biraraya gelmiş, beyazların üstünlüğünü savunanların gösterisini protesto etmek isteyen grup da bölgede gösteri düzenlemişti.

İki grup arasında çatışmalar yaşanmış, 20 yaşında Ohio’dan James Fields kullandığı aracı beyazların üstünlüğünü savunanların gösterisini protesto edenlerin üzerine sürmüştü.

James Fields ikinci derece cinayetten tutuklandı. Federal Soruşturma Bürosu FBI da olayla ilgili olarak ‘vatandaşlık hakkı’ soruşturması açtı.

Bazı uzmanlar Trump’ın başkan seçilmesinin Amerika genelinde aşırı sağa yeniden enerji kazandırdığı düşüncesinde.

'Güney Hukuk Merkezi' adlı insan hakları kuruluşu, Trump’ın Beyaz Saray’da oturmasının, Amerika’nın beyaz insanın ülkesi olduğunu savunan aşırı sağ çevreleri güçlendirdiğini öne sürdü.

Aşırı sağcılardan Trump'a övgü

Aşırı sağcı “Alt-right” hareketinin lideri Richard Spencer ve eski Ku Klux Klan üyesi David Duke de Charlottesville’deydi. Duke gazetecilere yaptığı açıklamada, beyaz aşırı milliyetçilerin “Donald Trump’ın sözlerini yerine getirmek” için çalıştığını söyledi.

Trump’ın ilk açıklaması neo-Nazi websitesi Daily Stormer tarafından da övüldü. Sitede yer alan yorumda, “Trump’ın açıklaması iyiydi. Bize saldırmadı. Sadece ulus biraraya gelmeli dedi. Bize karşı somut hiçbir şey yoktu. Hiçbir kınama yoktu” ifadesi kullanıldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG