Erişilebilirlik

Trump'ı Zor Bir Yıl Bekliyor


Trump'ı Zor Bir Yıl Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

2018 yılı Trump için hem zorluk hem de fırsat sunuyor. Trump, zaferini vergi kesintileri üzerine inşa etmek istiyor. Ancak Başkan ve Kongre’deki Cumhuriyetçi müttefikleri bu yıl, Kasım’daki Kongre ara seçimlerine kadar güçlü siyasi dalgalanmalarla karşılaşacak.

Beyaz Saray’da ikinci dönem arayışına giren Trump, Kongre zaferini geçen ay geçen vergi kesintilerine dayandırmak istiyor.

Başkan Donal Trump, “Geçen yıl yaptığımız çok özeldi, özellikle de vergi kesintileri ve vergi reformları başlığında. Geçen yılki başarımızı alt etmek çok zor olacak,” dedi.

Fakat Beyaz Saray 2018’e Trump’ın başkanlık yöntemini eleştiren kitabın basılmasıyla zor şekilde başladı. Kitap, Trump’ın başkanlık için uygun olup olmadığı sorularını gündeme getirdi, özellikle Senatör Kirsten Gillibrand gibi Demokratlar bunu dile getiriyor.

Demokrat senatör Kirsten Gillibrand, “Başkan Trump’ın başkan olmak için doğru kişi olduğunu sanmıyorum. Muhakeme gücü ya da mizacının iyi bir iş yapmasına yeterli olduğunu düşünmüyorum ve bu kitap da benim endişelerimi doğruluyor,” diyor.

Trump ve yardımcıları kitabı kurgu olarak nitelendiriyor.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, “Çeşitli hatalar var, ancak vaktimi ya da ülkenin zamanını tamamen fantazi olan bir kitapla ilgili sayfa sayfa konuşarak boşa harcamayacağım,” şeklinde konuştu.

Uzman John Hudak, kitap ve kitabın ortaya koyduğu, Trump’la eski danışmanı Steve Bannon arasındaki kırılmanın bir kez daha başkan üzerindeki siyasi bölünmeyi derinleştirdiği düşüncesinde: “Kitabın, Başkan’ın ruhsal açıdan yetersiz olduğu yönündeki düşüncelerle uyum sağladığına inanıyorum. Ancak Trump’ın destekçileri için bu kitap uydurma ve ciddiye alınmaması gereken bir şey olarak görülecek”

Vergi kesintilerinde elde edilen zafere rağmen Trump hala bir yıllık bir başkanın sahip olduğu en düşük destek oranına sahip. Şimdi Kasım’da Demokrat Parti’nin zaferine dönüşebilecek Kongre seçimlerine hazırlanmak zorunda.

Brooking Enstitüsü'nden Molly Reynolds, “Bence Cumhuriyetçiler, Demokrat Parti’ye daha fazla destek olduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorunda. Bunun bir nedeni Başkan Trump’ın hala seçmenler arasında tutulmaması,” diyor.

Uzmanlar ayrıca Rusya soruşturmasının devam etmesinin 2018’de de Trump ve Beyaz Saray üzerinde ağır baskı oluşturacağı düşüncesinde.

Başkan Trump, “Hiçbir zaman önümüzdeki günlerde ne olacağını bilemezsiniz,” şeklinde konuşmuştu.

John Hudak’a göre başkanın dağınık liderlik tarzı da değişecek gibi değil: “Bence Trump başkanlığının ilk yılının geçici olduğunu düşünenler ve kalan 3 yılda devlet adamı formatına dönüşeceğini düşünenler kendilerini kandırıyor. Donald Trump, sizin onu gördüğünüz şekilde kendisiyle övünüyor.”

Kongre’nin denetimini koruma konusunda 2018’de Beyaz Saray’ı ve Cumhuriyetçi Parti’yi zorlu bir mücadele bekliyor olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG