Erişilebilirlik

Trump Yönetiminin Kuzey Kore’ye ‘Maksimum Baskı’ Stratejisi İşe Yarıyor mu?


Trump Yönetiminin Kuzey Kore’ye ‘Maksimum Baskı’ Stratejisi İşe Yarıyor mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Donald Trump, geçen Ocak ayında daha Amerika Başkanı olarak yemin etmemişken Kuzey Kore’nin Amerika’yı vurabilecek nükleer silah geliştirmemesini sağlamak için elinden geleni yapacağını söyleyerek tartışmalı bir politika ortaya koydu. Amerika’nın Sesi Güney Kore’nin başkenti Seul’de Trump yönetiminin Kuzey Kore’ye ‘maksimum baskı’ olarak nitelenen stratejisinin etkilerini inceledi.

Başkan Donald Trump, Kuzey Kore’nin nükleer tehdidine son vermeyi ülkenin güvenlik önceliği haline getirdi.

Yonsei Üniversitesi'nden John Delury, “Donald Trump, Amerika’nın Kuzey Kore konusunda yapacaklarıyla ilgili beklentileri yükseltti. Dediklerini yapmazsa gerçekten bu, kimliğini tehdit eder, ona zarar verir,” diyor.

Nisan ayında, Başkan Trump, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le Florida’da kendisine ait olan Mar-a-Lago adlı tatil tesisinde akşam yemeği yediği gün, sivillere karşı kimyasal silah kullandığı iddiasıyla Suriye’ye füze saldırısı yapılması için emir verdi.

Trump’ın askeri gövde gösterisi, destekçilerine göre Çin Devlet Başkanı’na bir mesaj. Eğer Çin, Kuzey Kore’nin provakasyonları konusunda harekete geçmezse Amerika harekete geçecek.

Başkan Yardımcısı Mike Pence, Amerika’nın müttefiklerini koruma taahhüdünü yenilemek için bölgeye gitti. Pence, Trump’ın Güney Kore ve Japonya’nın savunma harcamalarını daha çok paylaşmaması durumunda bölgedeki askerlerini çekme tehdidinin etkisini azaltmaya çalıştı.

Trump, Kuzey Kore’ye karşı sertlik politikası için Japonya Başbakanı Shinzo Abe’den güçlü destek gördü.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye’ın azledilmesinin ardından seçilen liberal Moon Jae güçlü bir caydırıcılığı desteklerken, Amerika’nın Kore Yarımadası’ndaki askeri operasyonuna karşı çıktı.

Sejong Enstitüsü'nden David Straub, “Devlet Başkanı Moon, eğer Kuzey Kore ilk ateşi açmazsa Kore Yarımadası’nda savaşın bir seçenek olmaması gerektiği düşüncesini çok net ortaya koydu,” diyor.

Askeri müdahaleyi savunanlar önleyici savaşın Kuzey Kore’nin nükleer tehdit olmasını engelleyeceğini düşünüyor. Amerika Savunma Bakanı Jim Mattis, böyle bir hareketin tahmin edilemeyecek oranda büyük kayba neden olacağı uyarısında bulundu.

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, birçok kez Pyonyang’la koşulsuz görüşmelerden yana olduğunu söyledi. Fakat Trump, birçok defa Tillerson’la aynı fikirde olmadığını gösterdi. Hatta bu durum Trump’ın Tillerson’ı görevden alabileceği yorumlarına neden oldu.

Trump, bunun yerine sert bir üslup kullanarak Kuzey Kore’nin ateş ve öfkeyle karşılaşacağını belirtti ve ülkenin lideri Kim Jong Un’u intiharı göze almış bir “Roket Adam” olarak niteledi.

Pyongyang, Amerikan toprağı olan Guam adası yakınlarına füze fırlatma tehdidinden geri adım attı, ancak Japonya üzerinden geçen iki uzun menzilli füze denemesi yaptı, Eylül ayında da altıncı nükleer denemesini gerçekleştirdi.

Amerika ve müttefikleri Birleşmiş Milletler’de Çin ve Rusya’yı Kuzey Kore’ye karşı daha sert uluslararası yaptırımlar gerektiğine ikna etti. Kuzey Kore’nin kömür ve maden ihracatı yasaklandı, petrol ihracatının üçte biri kesildi.

Kasım ayında Kuzey Kore füze geliştirme konusunda amacına ulaştığını açıkladı.

Kuzey Kore konusunda yakın gelecekte yeni bir diplomatik gelişme beklenmiyor. Kuzey Kore, Güney Kore’de yapılacak olimpiyatlara katılacağını açıkladı. Bu sayede provakasyonlarda bir duraklama olabileceği yorumları yapılıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG