Erişilebilirlik

Trump Yönetimi Polise Getirilen Kısıtlamaları Kaldırıyor


Başkan Donald Trump, yerel polis teşkilatlarına yüksek kalibreli silahlar ve el bombası fırlatıcıları gibi askeri teçhizat fazlası verilmesini sağlayan bir programı yeniden devreye sokuyor.

Zırhlı araçlar ve diğer donanımların protestocularla çatışmaları alevlendirdiği yönünde geçmişte endişeler dile getirilmiş ve bir önceki Başkan Barack Obama döneminde bu uygulamaya kısıtlamalar getirilmişti.

Programın yeniden devreye sokulacağı kararı, Adalet Bakanı Jeff Sessions tarafından açıklandı. Trump yönetimine uzun süredir polislere yönelik askeri programı yeniden yürürlüğe koyması çağrısı yapan Fraternal Order of Police (Polislerin Kardeşliği) adlı grubun toplantısında konuşan Sessions, kararı duyurduğu sırada salondan yoğun alkış aldı.

Sessions, yeni planın polislere, “işlerini yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları hayat kurtarıcı donanımı sağlayacağını ve suç eylemlerine, şiddete ve hukuksuzluğa asla müsaade etmeyecekleri yönünde sert mesaj vereceğini” vurguladı.

Trump, bunun için Obama döneminde polis teşkilatlarının kamuflaj üniformaları, kurşun geçirmez yelekler, çatışma kalkanları, ateşli silahlar, mühimmat ve diğer araç-gereçlere erişimine sınırlamalar getiren uygulamayı iptal eden bir kararname imzalamaya hazırlanıyor.

Siyasi yelpazedeki gruplar, polisin askerileştirilmesine dair kaygılar dile getirerek, bu tür ekipmanın çatışmaları teşvik ettiğini ve tırmandırdığını savunuyor. Ancak çok sayıda kolluk kuvveti teşkilatı ve polis örgütleri, silah şiddeti vakaları ve terör saldırılarında polislerin hayatlarının tehlikeye atılmaması için buna ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Kongre, Pentagon’un yürüttüğü programa 1990 yılında yetki vermişti. Program, polisin uyuşturucuyla mücadeleye katkı için üretim fazlası teçhizattan faydalanmasına imkan tanıyordu ve daha sonra kapsamı terörle mücadeleye dönüştü.

Başkan Barack Obama, 2015 yılında Missouri eyaletinin Ferguson kentindeki olaylardan sonra programı kısıtlayan bir kararname imzalamıştı. Ferguson’da 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown’ın polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından protesto gösterileri düzenlenmiş ve polisin protestoculara askeri mühimmatla sert müdahalesi yoğun tepki almıştı.

Obama’nın kararı federal hükümetin el bombası fırlatıcıları, süngüler, zırhlı araçlar, ateşli silahlar, yüksek kalibreli mühimmat gibi bazı teçhizatı polise tedarik etmesine yasak getirmişti.

Sessions, bu kısıtlamaların çok aşırıya kaçtığı görüşünü dile getirerek, “Üstünkörü kaygıları kamu güvenliğinin üzerinde tutmayacağız” ifadesini kullandı.

Trump yönetiminin bu adımına insan hakları kuruluşlarından ise tepki geldi. Ulusal Azınlıkları İlerletme Derneği NAACP Yasal Savunma Fonu yaptığı açıklamada, yönetimin yasağı kaldırmasını “çok tehlikeli ve sorumsuzluk” olarak niteledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG