Erişilebilirlik

Trump Yönetiminden Vatandaşlık Sorusunda Geri Adım


ABD'de 2020 yılında yapılacak nüfus sayımında, Trump yönetiminin yer almasını istediği vatandaşlık sorusundan vazgeçildi. Nüfus sayım formlarının, tartışmalı soru olmadan baskıya gireceği açıklandı.

Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı yetkilileri, Anayasa Mahkemesi’nin 27 Haziran tarihli kararına uyacaklarını açıkladı. Ticaret Bakanı Wilbur Ross, ‘’Mahkemenin, 2020 nüfus sayımında vatandaşlık sorusunu yeniden koyma kararıma karşı hüküm vermesine katılmasam da karara saygılıyım’’ dedi.

Ross, Ticaret Bakanlığı’na bağlı olan nüfus sayım idaresinin 10 yılda bir yapılan anket formlarını basma sürecine girdiğini açıkladı. Gelecek yıl yapılacak nüfus sayımında katılımcılara vatandaşlık durumlarıyla ilgili herhangi bir soru sorulmayacak.

ABD Başkanı Donald Trump ise son Twitter mesajında, ‘’2020 nüfus sayımında, ‘’Bu kişi ABD vatandaşı mıdır?’’ sorusuna Anayasa Mahkemesi’nin izin vermemesi Amerika için üzücü bir süreç ve sürüyor da. Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’na soruların bu en hayati olanını geri getirmeleri için ne gerekiyorsa yapmaları ve başarılı bir sonuca ulaşmaları talimatı verdim. ABD! ABD! ABD!’’ ifadelerini kullandı.

Trump geçen hafta da, ‘Anayasa Mahkemesi’nin ‘bu çok kritik sorunda nihai bir karar verebilmesi için ek bilgi alabilmesini sağlamak adına’ avukatlarına sayımın ertelenmesi için neler yapılabileceğini sorduğunu söylemişti.

Trump yönetimi, nüfus sayımına vatandaşlık sorusunun eklenmesinin, ‘azınlıkların oy kullanma haklarının korunmasına yönelik yasanın daha iyi şekilde uygulanması’ amacına hizmet edeceğini savunuyordu.

Demokratlar, göçmen politikalarındaki sert yaklaşımıyla eleştirdikleri Başkan Trump’ın vatandaşlık sorusunun nüfus sayımına eklenmesiyle ilgili girişimine de karşı çıkıyordu.

Muhalifler, Cumhuriyetçiler’in bu soruyla göçmenlerin gözünü korkutarak nüfus sayımına katılmamalarını sağlayıp, göçmen nüfusunun yoğun olduğu bölgelerdeki Demokrat eğilimini çarpıtarak yansıtmayı amaçladığını öne sürüyordu. ABD nüfus sayımında vatandaşlık sorusu 1950 yılındaki sayımdan sonra bir daha sorulmamıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG