Erişilebilirlik

Trump: ‘Yeşil Kart Çekilişinin Kaldırılması Sürecini Başlatıyorum’


Başkan Donald Trump, New York’ta bir kamyonetle yayaların üzerine sürerek 8 kişinin ölümüne neden olan saldırgan için “hayvan” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray’da kabine toplantısı öncesinde konuşan Trump, Kongre’den, Yeşil Kart piyangosu olarak da bilinen Çeşitlilik Göçmen Vize Programı’nın sonlandırılması için derhal çalışmalara başlamasını talep edeceğini açıkladı.

"Bugün çeşitlilik (vizesi) çekilişi programını sonlandırma sürecini başlatıyorum" diyen Trump, “Halkımızı korumak için gerekli tüm tedbirleri alacağız” ifadesini kullandı.

Saldırının kurbanları için tüm Amerika’nın dua ettiğini ve yas tuttuğunu söyleyen Trump, saldırganın Guantanamo’ya gönderilmesini değerlendireceğini kaydetti.

Sayfullo Saipov’in Amerika’ya başka kişileri de getirdiğini ifade eden Trump, ABD’nin göçmenlik yasalarının şaka ve alay konusu olduğunu savundu. Trump, “Çok daha sert ve zeki olmalıyız” mesajını verdi.

Trump bu sabah paylaştığı Twitter mesajlarında da, Yeşil Kart kurası uygulamasının kaldırılması ve liyakata dayalı bir sistemin getirilmesi gerektiği görüşünü yinelemiş ve Demokratlar’ı hedef alan ifadeler kullanmıştı.

Trump mesajında, saldırıyı düzenleyen kamyonet sürücüsünü kastederek, “Terörist, ülkemize ‘Çeşitlilik Vizesi Kura Programı’ olarak bilinen, (Senato Demokrat Azınlık Lideri) ‘bir Chuck Schumer harikası’ uygulama sayesinde geldi. Liyakata dayalı bir sistem istiyorum” diye yazmıştı.

Başkan Trump’ın bu açıklamalarına karşın, yetkililerden henüz, saldırganın Yeşil Kart kurasıyla Amerika’ya geldiği yönünde bir bilgi verilmedi.

Bu arada New York polis teşkilatı, saldırıyı düzenleyen kamyonet sürücüsünün, daha önce soruşturma altındaki bazı kişilerle bağlantıları olduğunun görüldüğünü belirtti,

Polis müdürü yardımcısı John Miller, sürücünün kendisinin ise FBI ya da polis tarafından daha önce bir soruşturmaya tabi olmadığını kaydetti.

Miller, saldırganın saldırıyı haftalardır planladığını ve “IŞİD adına” düzenlediğini söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG