Erişilebilirlik

Trump Yeni Ulusal Güvenlik Danışmanını Seçti


Başkan Donald Trump, Mike Flynn’in istifasıyla boşalan ulusal güvenlik danışmanlığı görevine askeri stratejist Korgeneral H.R. McMaster’ı atadı.

Trump atama duyurusunu haftasonunu geçirdiği Florida eyaletindeki Mar-a-Lago kulübünde, yanında McMaster ve görevi vekaleten yürüten Korgeneral Keith Kellogg ile birlikte yaptı.

McMaster’i ‘muazzam bir yeteneğe ve deneyime sahip, ordudaki herkes tarafından saygı gören bir kişi’ olarak tanımlayan Trump, Korgeneral Kellogg’un da Ulusal Güvenlik Konseyi genel sekreteri olarak hizmet vereceğini açıkladı.

Trump’ın ulusal güvenlik danışmanlığı görevine ilk seçtiği isim olan Mike Flynn, henüz yeni yönetim resmen göreve başlamadan Rusya’nın Washington Büyükelçisi ile telefon görüşmelerinin yarattığı tartışmaların ardından istifa etmek zorunda kalmıştı. Flynn’in, henüz yetkisi olmamasına rağmen, Rus büyükelçiyle görüşmede Obama yönetiminin Rusya’ya getirdiği yeni yaptırımlar konusunu da ele aldığı ve bunu diğerlerinden gizlediği ortaya çıkmıştı.

Trump, Flynn’in yerine ilk düşündüğü isimlerden Amerikan özel birliği Navy SEAL’in eski üyesi Robert Harward’ın teklifi geri çevirmesi üzerine hafta sonunda aralarında McMaster’ın da olduğu diğer bazı adaylarla görüşmeler yapmıştı.

Trump’ın McMaster’ı bu göreve getirmesi, ulusal güvenlik konularında üst rütbeli askeri yetkililerin tavsiyelerine bel bağlama eğiliminin bir devamı niteliğini taşıyor.

New York Times’ın analizine göre, McMaster, ordu içerisinde önde gelen ve görüşlerine geniş kesimlerce saygı duyulan entellektüellerinden biri olarak görülüyor. İlk olarak Vietnam Savaşı sırasında Amerikalı genelkurmay başkanlarının performansına sert eleştirileriyle adını duyuran McMaster, daha sonra eski başkan George W.Bush yönetiminin Irak’ta savaşı başlatma biçimini de eleştirmişti.

Geçmişte Irak ve Afganistan’da görev yapan McMaster, ABD’nin Irak’ta ağır kayıplar yaşadığı bir dönemde, bu ülkede komutanken, kendi sorumluluk bölgesinde izlediği terörle mücadele stratejisiyle övgü almış, bu strateji ülkedeki diğer operasyonlarda da model teşkil etmişti. McMaster’ın stratejisi, ABD’nin aleyhine ilerleyen savaşın ivmesini değiştirmede, o dönemde Irak’taki çok uluslu güçlerin komutanı David Petraeus’un yaklaşım değişikliğinin temelini oluşturmuştu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG