Erişilebilirlik

Trump Yeni Afganistan Stratejisini Açıkladı


Başkan Donald Trump, Afganistan konusunda açıkladığı yeni stratejisinde, Amerika’nın bu ülkede daha varlık göstermeye devam edeceğinin sinyalini verdi.

Fort Myer askeri üssünde yaptığı konuşmayla ulusa seslenen Trump, aslında “ilk eğiliminin (Afganistan’dan) çekilme” yönünde olduğuna dikkati çekti ancak başkan olduktan sonraki değerlendirmesinde, Afganistan’dan hızlı bir şekilde çekilmenin teröristlerin hemen doldurabileceği bir boşluk yaratabileceğine kanaat getirdiğini söyledi.

Trump daha önceki açıklamalarında bunun tersi bir pozisyonu savunmuştu.

Başkan Trump, “(Afganistan’dan) Hızlı bir çıkış hem tahmin edilebilir hem de kabul edilemez sonuçlar doğurur. Acele bir çekilme, tıpkı 11 Eylül’den önce olduğu gibi, IŞİD ve El Kaide dahil teröristlerin hızla dolduracağı bir boşluk yaratabilir” diye konuştu.

Ancak Trump, Amerika'nın desteğinin “açık çek şeklinde ve sınırsız" olmayacağını, Afgan hükümetinin de kararlılık ve ilerleme göstermesi gerektiğini vurguladı.

Afganistan’a daha fazla Amerikan askerinin gönderilip gönderilmeyeceği ya da gönderilecekse ne zaman gönderileceğine dair detay vermeyen Trump, Amerika’nın atacağı adımları planlamada “zaman temelli” yaklaşımdan “koşullara dayanan” bir yaklaşıma geçiş yaptığını duyurdu.

Başkan Trump, “Asker sayıları ya da bundan sonraki askeri faaliyetlere dair planlarımız hakkında konuşmayacağız. Bundan böyle keyfi takvimler değil, sahadaki koşullar stratejimizi yönlendirecek” dedi.

Trump, Amerika’nın yardım ve desteğinin, Afgan hükümeti, Pakistan ve diğer ilgili ülkelerin kararlılık ve işbirliğine bağlı olacağı mesajını verdi.

Amerikan halkının “zafersiz savaş yorgunu olduğunu ve Amerikan halkının hayal kırıklığını paylaştığını” kaydeden Trump, ancak “nihayetinde kazanacağız” vurgusunu yaptı. Trump, "Askerlerimiz kazanmak için savaşacak. Bundan böyle, zaferin net bir tanımı olacak: Düşmanlarımıza saldırmak, IŞİD'i yok etmek, El Kaide'yi ezmek, Taleban'ın ülkeyi teslim almasını önlemek ve Amerikalılara yönelik toplu terör saldırılarını daha ortaya çıkmadan durdurmak" diye konuştu.

Bununla birlikte Trump, Afganistan'a barış getiren bir çözümün Taleban'ın unsurlarını içerebileceğini da kabul etti.

Trump, yeni stratejinin bir ayağının da, Pakistan’a yönelik yaklaşımlarında değişikliğe gitmenin oluşturduğunu belirterek, bu ülkeyi, “Pakistan’ın terör örgütlerine barınak sağlamasına artık sessiz kalamayız. Pakistan’ın Afganistan’daki çabamızda ortaklık kurmaktan kazanacağı çok şey var. Teröristleri barındırmayı sürdürmekten ise kaybedeceği çok şey var. Pakistan’a milyarlarca dolar ödüyoruz ama bizim savaştığımız teröristlere barınma imkanı sağlıyorlar” sözleriyle uyardı.

Trump, Hindistan’ın da Afganistan konusunda verilen çabalara katkı sunmasına verdiği önemi vurguladı.

Başkanlık görevine başlar başlamaz, sahadaki Amerikan güçlerine daha fazla yetki verilmesi kararı aldığını hatırlatan Trump, şimdi bu yetkiyi Afganistan’ı da kapsayacak şekilde genişlettiklerini belirterek, “Washington’dan mikro yönetim savaşlar kazandırmaz” ifadesini kullandı.

Başkan Trump ayrıca, Amerika’nın askeri gücünün artık uzak topraklarda demokrasi inşası ya da diğer ülkelerin Amerika’nın istediği gibi yeniden şekillendirilmesi için kullanılmayacağının da altını çizerek, “O günler artık sona erdi” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG