Erişilebilirlik

Trump Yargıç Adayını Suçlayan Kadını Alaya Aldı


Başkan Donald Trump’ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiği ve hakkında FBI’ın soruşturma yürüttüğü yargıç Brett Kavanaugh’ya ilişkin tartışma Trump’ın Mississippi mitinginde de gündemdeydi. Trump, Kavanaugh hakkında cinsel saldırı iddialarının sahibi Christine Blasey Ford’u ilk kez doğrudan hedef aldı, Ford’un ifadesindeki boşlukları alaycı bir dille eleştirdi.

Kavanaugh’nun kendisine 1982 yılında cinsel saldırıda bulunduğunu iddia eden Christine Blasey Ford, Senato’nun Hukuk Komisyonu’ndaki ifadesinde o gün partide bir şişe bira içtiğini söylemiş, partinin hangi evde olduğu ya da oraya nasıl gittiğine ilişkin ayrıntıları hatırlamadığını “Bütün cevaplar bende yok. Keşke daha fazla ayrıntı hatırlayabilseydim” sözleriyle ifade etmişti.

Trump mitingi sırasında Ford’un hafızasındaki boşlukları alaycı bir dille gündeme getirdi. “Bir bira içtim. Eve nasıl gittin? Hatırlamıyorum. Parti neredeydi? Hatırlamıyorum. Kaç yıl önceydi? Bilmiyorum. Hangi mahalledeydi? Bilmiyorum. Ama bir bira içtim. Tek hatırladığım bu” sözleriyle cinsel saldırı mağduru olduğunu iddia eden Ford’un hatırlayamadığı için ifadesinde bazı sorulara cevap verememesini hedef aldı. Trump’ın bu alaycı tonu mitingine katılan kalabalıktan alkış aldı.

Trump: “Genç erkekler için korkutucu bir dönem”

Trump, Kavanaugh ve ailesinin cinsel saldırı iddialarıyla yıkıldığını, yargıç Kavanaugh’nun itibarının sarsıldığını söylemiş ve Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiği yargıcın arkasında durmuştu.

Kendisi de seçim kampanyası döneminde cinsel taciz iddialarıyla karşı karşıya kalan Trump, Kavanaugh kriziyle ilgili konuşurken “Genç erkekler için korkutucu bir dönem. Suçlu olmadığınız bir şeyden suçlu olabileceğiniz bir dönem. Zor zamanlar” ifadelerini kullanarak erkeklerin kariyerlerinin yıllar öncesine ait iddialarla tehlikeye girdiği imasında bulunmuştu.

Trump, Mississippi mitinginde de benzer ifadeler kullandı. Kendisi hakkında da asılsız olduğunu savunduğu iddialara atıfta bulunarak, erkeklerin Amerika’da saldırı altında olduğunu savundu. Kalabalığa “Oğlunuzu, eşinizi düşünün” diye seslendi.

Trump, hukukta masumiyet karinesi olarak bilinen “Kişi suçu ispatlanana kadar masumdur” ilkesinin tersten işlediğini savundu, “Masumiyet kanıtlanana kadar suçlusun” sözleriyle durumu bir kez daha eleştirdi.

Başkan Trump’ın oğlu da Pazartesi günü Daily Mail’e verdiği röportajda Kavanaugh hakkındaki cinsel saldırı iddialarını değerlendirirken babasının çizgisine benzer ifadeler kullanmış, “Hem kız hem de erkek çocuğum var. Şu an için erkek çocuklarım için daha çok endişeliyim. Şu an yaşananlara bakınca, durum korkutucu” demişti.

“Böyle hassas bir konu mitingde gündeme gelmemeliydi”

Trump’ın mitinginde hedef aldığı Christine Blasey Ford’un avukatı Michael Bromwich, Başkan’ın sözlerine Twitter’dan sert tepki gösterdi. “Ford ve diğer cinsel saldırı mağdurları ortaya çıkmaya boşuna korkmuyormuş demek ki” diye yazdı.

Senato Hukuk Komisyonu’nda Kavanaugh lehine oy kullanan ancak Senato oylamasında lehte oy için FBI soruşturmasını şart koşan Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake de Trump’ın Ford’u hedef almasına tepki gösterdi. Flake, “Bu kadar hassas bir konuyu siyasi mitingde gündeme getirmek doğru değil. Keşke yapmasaydı” sözleriyle Trump’ı eleştirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG