Erişilebilirlik

Washington'da Trump'a Destek Gösterisi


3 Kasım seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre aldığı yenilgiyi hala açıkça kabul etmeyen Başkan Donald Trump’ın destekçileri, başkent Washington’da Trump’a destek için gösteri düzenledi. Gösteriye binlerce kişi katıldı.

Başkent Washington'daki gösteriye katılmak üzere Pennsylvania, Teksas ve Ohio gibi başka eyaletlerden gelenler de vardı. Sabahın erken saatlerinden itibaren başkentte bazı yollar gösteri akşam saatlerinde dağılana kadar trafiğe kapatıldı.

Washington'da Trump'a Destek Gösterisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Trump kalabalığı selamladı

ABD Başkanı Donald Trump da bu sabah konvoyuyla Beyaz Saray’a uzanan Pennsylvania Caddesi’nden geçti ve destekçilerini aracın içinden selamladı.

Göstericiler, Trump’ı görebilmek için cadde üzerindeki Özgürlük Meydanı’nın (Freedom Plaza) kenarına akın etti. Trump, kendisine yoğun ilgi gösteren kalabalığa aracın içinden gülümsedi ve el salladı.

Başkan Trump göstericileri selamlamasının ardından başkente komşu Virginia eyaletindeki golf tesisine gitti.

Aralarında aşırı sağcı aktivistler, komplo teoricileri ve beyaz ırkın üstünlüğünü savunan grupların da olduğu göstericiler, Cuma gününden itibaren başkente gelmeye başladı.

Göstericiler ellerinde ‘Trump’ bayraklarının yanı sıra “sadece yasal oyları sayın” yazılı pankartlar taşıdı. Gösteriye katılanlardan bazılarının kamuflaj giysileri giydiği ve “Amerika’yı Yeniden Büyük Yapalım” yazılı şapkalar taktıkları görüldü.

Göstericiler, "ABD, ABD", "4 yıl daha", "Oy Hırsızlığına Son Verin" şeklinde sloganlar da attı.

Washington'da Trump'a Destek Gösterisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Çoğu kişinin maske takmaması dikkat çekti

ABD'de Corona virüsü vakalarının rekor seviyelere ulaştığı bir dönemde düzenlenen gösteride Trump destekçilerinin çoğunun maske takmadıkları gözlendi.

ABD'de virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 240 bini geçti. Ülkede son bir haftadır bir günde görülen yeni vaka sayısı da 100 binin üzerinde. Yalnızca Perşembe günü görülen yeni vaka sayısı 160 bindi.

Proud Boys da gösteriye katıldı

Başkent Washington'daki gösteriye Proud Boys (Gururlu Çocuklar) adlı milis grubun üyeleri de katılırken, "Latino for Trump" (Trump'ı Destekleyen Latinler), "Black for Trump" (Trump'ı Destekleyen Siyahlar" ve "Women for Trump" (Trump'ı Destekleyen Kadınlar" gibi grupların üyeleri de gösteride yer aldı. Kürtaj karşıtı bazı gruplar da gösteriye katıldı.

Yer yer karşıt gösteriler de oldu

Gösteri sırasında bazı noktalarda küçük çaplı karşı gösterilerin de olduğu görüldü. Akşam saatlerinde Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Önemlidir) hareketine destek veren bazı gruplarla Trump destekçileri arasında küçük çaplı gerginlik yaşandı.

Protesto eylemi sosyal medyada Başkan Trump’ın “Amerika’yı Yeniden Büyük Yapalım” sloganına gönderme yapılarak. “1 Milyon MAGA Yürüyüşü”, “Trump İçin Yürüyüş” ve “Seçimin Çalınmasını Durdurun” gibi isimlerle anıldı.

Trump da dün paylaştığı Twitter mesajında, ““Verilen büyük desteği özellikle de başta başkent Washington’daki büyük gösteri dahil tüm ülkede baş gösteren bu doğal mitingleri görmek çok heyecan verici. Belki uğrayıp bir merhaba derim” diye yazmıştı.

Cuma günü bir grup Trump destekçisi, Beyaz Saray önünde Lafayette Meydanı yakınlarında, polis şiddeti sonucu öldürülen siyahları onurlandırmak için hazırlanan bir mekandaki fotoğrafları yırttı. Bunun üzerine grupla Trump karşıtı protestocular arasında gerilim yaşandı. Polisin müdahalesinin ardından gruplar dağıldı.

Anayasa Mahkemesi'ne yürüdüler

Trump destekçileri önce Beyaz Saray yakınlarındaki Freedom Plaza (Özgürlük Meydanı) yakınlarında toplandı, daha sonra Anayasa Mahkemesi’ne yürüdü.

Merkezi Florida'da bulunan ve ırkçı bir grup olarak tanımlanan Proud Boys grubu mensupları, Freedom Plaza'da toplanan göstericiler Anayasa Mahkemesi'ne doğru yürürken diğer Trump destekçilerinden alkış aldı.

Başkent Washington'da uygulanan yasa gereği göstericilerin silah taşıması yasaktı. Proud Boys adlı grubun lideri Enrique Tarrio, gösteriler öncesinde yaptığı açıklamada başkentin kurallarına uyacaklarını belirtmişti.

ABD'de komplo teorilerine yer veren Infowars adlı internet sitesinin yayıncılarından Alex Jones da gösteriye destek veren isimler arasındaydı.

“Katılacak grupları takip ediyoruz, silah taşınması yasak”

Washington’un İç Güvenlik ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Christopher Rodriguez, Cumartesi günkü gösterilere katılacaklarını açıklayan ve her biri yaklaşık 10 kişiden oluşan on ayrı grubu takip ettiklerini söylemişti.

Rodriguez, gösterilere katılanların silah taşımalarına izin verilmeyeceğini ve şiddet olaylarına da müsaade edilmeyeceğini kaydetmişti.

Trump medyaya yüklendi

ABD Başkanı Donald Trump ise başkentte gösteriler devam ederken Twitter'dan yaptığı paylaşımda ABD medyasını suçladı.

Twitter'dan başkentteki gösterilere ilişkin fotoğraf ve görüntü paylaşan Trump, "Fox News ve Yalan Haber Kanalları bu büyük toplanmayı göstermiyor. Muhabirleri neredeyse bomboş caddelerde duruyor. Basın tarafından bir sindirme var" diyerek medyaya yüklendi.

Trump'ın seçim kampanyası davalardan sonuç alamadı

Herhangi bir kanıt sunmadan seçimlerde usulsüzlük yapıldığını iddia etmeyi sürdüren Başkan Trump, şimdiye kadar çeşitli eyaletlerde açılan davalardaki hukuki itirazlardan sonuç almış değil.

Michigan eyaletindeki davada yargıç, Cumhuriyetçi Parti destekçilerinin ağırlıklı olarak Demokrat Partili olan Detroit'te seçim sonuçlarının tasdik edilmesini engelleme girişimini reddetti.

Pennsylvania'da görülen davada da yargıç Trump'ın seçim kampanyasının posta yoluyla kullanılan oylara ilişkin itirazlarını reddetti.

Joe Biden'ın hanesine yazılan Arizona eyaletinde de Trump'ın seçim kampanyası açmış olduğu davayı geri çekti.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG