Erişilebilirlik

Trump VOA’e Konuştu: ‘Putin’le Uygun Zamanda Görüşeceğim’


Başkan Donald Trump, Karadeniz’de yaşananlardan sonra Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le şu anda görüşmek için iyi bir zaman olmadığını ancak uygun bir zamanda Rus liderle görüşeceğini belirtti.

Arjantin’de katıldığı G20 zirvesi sırasında VOA’den Greta Van Susteren’e mülakat veren Trump, Rusya’nın Karadeniz’de Kırım açıklarında Ukrayna’ya ait üç savaş gemisi ve mürettebatını alıkoymasıyla yaşanan krize işaret ederek, “Şu an (görüşmek için) iyi bir zaman değil ama onunla görüşeceğim” dedi. Trump, “Bence çok iyi ilişkiye sahibiz. Rusya’yla, Çin’le ve diğer herkesle çok iyi bir ilişkiye sahip olacağımızı düşünüyorum. Bence bu önemli. Dolayısıyla onunla (Putin’le) uygun zamanda görüşeceğim” diye konuştu.

Trump, “Sizce Putin Ukrayna’yla ne yapmak istiyor? Neden gemiler ve denizcileri alıkoydu?” sorusunu, “Zihnini okuyamam, hiç kimse bunu yapamaz. Ne istediğini o bilir ama belirli şeylerin olmasına izin veremeyiz” şeklinde yanıtladı.

Trump VOA’e Konuştu: ‘Putin’le Uygun Zamanda Görüşeceğim’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:25 0:00

''NAFTA'nın yerini alacak anlaşma ile şirketler ülke dışına çıkmayacak''

ABD, Kanada ve Meksika arasında imzalanan, NAFTA’nın yerini alacak yeni ticaret anlaşmasıyla ilgili bir soru üzerine Trump, bu anlaşmanın her üç ülke açısından da “harika bir anlaşma” olduğunu kaydetti. Trump, yeni anlaşmanın en önemli özelliklerinden birisinin, şirketlerin ülke dışına çıkmamasını sağlamak olacağını ifade ederek, anlaşmanın Kongre’den de geçeceğine inandığını belirtti.

Trump, Çin’in dünya genelindeki yatırımlarıyla ilgili bir soru üzerine, Çin’in çok büyük harcamalar yaptığını ve bu borçları ödemek zorunda olduğunu, borç sorunu yaşadığını söyledi. Başkan Trump, Çin’in projelerinin bir çoğunun hayata geçirilemeyeceği görüşünü de dile getirdi.

''İngiltere'nin AB'den ayrılması iyi''

İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit sürecini nasıl yürüttüğü ve bu sürecin Amerika’ya etkisinin sorulması üzerine Trump şunları kaydetti:

“Zor bir konu. Ben kendisine ben olsam süreci daha farklı yönetirdim dedim. Ama başarılı bir kadın. Çok çaba sarfediyor. Çok zor bir dönemden geçiyor, zor bir durum. Ben daha farklı bir tavır gösterirdim. İngiltere’nin AB’den ayrılması iyi bir şey. Kendi kimliklerini ve benliklerini istiyorlar. Kendi göçmen yasaları olsun istiyorlar. Kimi isteyip istemediklerini başkası onlara söylesin istemiyorlar. Çok çalıştığını söyleyebilirim.”

Trump, “İklim değişikliği konusundaki pozisyonunuz nedir?” sorusunu yanıtlarken de, “Çok net, gezegendeki en temiz hava ve en temiz suyu istiyorum. Sahip olduğumuz da bu. Çevre konusunda çok iyi iş çıkarıyoruz ve benim de istediğim bu. Ama muhtemelen önemli olmayacak belirli standartları sürdürmeye çalışmak için de ülke ekonomisinden taviz vermeyeceğim” diye konuştu.

Bir başka soru üzerine Trump, Amerika’ya yasadışı girişlere izin vermeyeceklerini vurguladı ve kattıkları değeri temel alan bir göçmenlik sistemine olan desteğini yineledi. Sınır güvenliğini arttırma kararlılıklarının tekrar altını çizen Trump, Amerikan ekonomisinin de bugün hiç olmadığı kadar iyi durumda olduğunu, 51 yılın en düşük işsizlik rakamlarına ulaşıldığını sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG