Erişilebilirlik

Trump ve May Kudüs’ü Görüştü


İngiltere Başbakanı Theresa May, 14 ülkenin destek verdiği BM Güvenlik Konseyi oylamasından bir gün sonra Donald Trump’ı telefonla aradı. İngiltere Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, iki liderin Kudüs konusundaki farklılıklarını konuştukları belirtildi.

Trump’ın Kudüs kararının geri çekilmesini öngören ve Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin vetosuna takılan tasarının, 193 üyeli BM Genel Kurulu’na getirilmesi bekleniyor. Filistin ABD temsilcisi Riyad Mansour, Genel Kurul oylamasının Perşembe günü yapılacağını söyledi. Oylama, bağlayıcılığı bulunmasa da siyasi ağırlığı açısından önemli.

İngiltere Başbakanlık Ofisi, May ve Trump’ın Yemen’de devam eden insani krizle ilgili derin endişeleri de dile getirdiklerini duyurdu. Liderler, ülkede kıtlığı engellemek, masum Yemenliler’in acılarını hafifletmek için insani ve ticari erişimin yeniden açılmasını sağlamanın hayati önemini ele aldı.

Birleşmiş Milletler, Yemen’de 8 buçuk milyon insanın kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve savaşan tarafların daha fazla insani yardımın ulaştırılmasına izin vermesi gerektiğini açıklamıştı.

May’in görüşmede Trump’a, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma müzakereleri Brexit’te katedilen mesafe konusunda bilgi verdiği de bildirildi. ABD Başkanı da ülkesinde kendi ekonomik programıyla ilgili ilerlemelerini aktardı. Açıklamaya göre liderler, Brexit'in ardından ikili ticaret anlaşmasının hızla imzalanmasının önemi üzerinde görüş birliğine vardı.

Dün de Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May’i aramış, iki lider Kudüs konusundaki son gelişmeleri görüşmüştü.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG