Erişilebilirlik

Trump ve Kongre NAFTA Değişikliği Üzerinde Anlaştı


Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Kuzey Amerika Ticaret Anlaşması’nın (NAFTA) değiştirilmiş yeni versiyonu üzerinde Trump yönetimiyle anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Pelosi’nin anlaşmayı, Demokratlar’ın Başkan Donald Trump hakkındaki azil gerekçelerini açıkladığı günde duyurması dikkat çekti. Anlaşma, Başkan Trump açısından Kongre’de önemli bir kazanım oluşturuyor.

Pelosi, gözden geçirilmiş ABD-Meksika-Kanada Anlaşması’nın, NAFTA’nın ilk halini önemli ölçüde geliştirdiğini söyledi.

Müzakerelerde görev alan Demokratlar’ı anlaşmanın uygulanmasında güçlü maddeler eklenmesini sağladıkları gerekçesiyle öven Pelosi, “Bu anlaşmanın NAFTA’dan çok daha iyi olduğuna elbette şüphe yok” dedi. Temsilciler Meclisi Başkanı, anlaşma için, “yönetim tarafından ilk başta önerilenden çok daha iyi” ifadesini kullandı.

Başkan Trump da, yenilenmiş ticaret anlaşmasının ABD için “harika” olacağını belirtti.

Trump Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “ABD tarafından yapılmış en iyi ve en önemli ticaret anlaşması olacak. Herkes için iyi olacak- çiftçiler, üreticiler, enerji, sendikalar – muazzam bir destek var. En önemlisi de, ülkemizin en kötü ticaret anlaşması NAFTA’yı nihayet sona erdireceğiz” diye yazdı.

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard da dün gece yaptığı açıklamada, üç ülkenin müzakere heyetlerinin Salı günü ticaret anlaşmasında sağlanan “ilerlemeleri açıklamak” için toplantı yapacağını bildirdi. Toplantıya ABD adına Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer’ın katılması öngörülüyor.

Anlaşma açıklaması, Demokratlar’ın Trump hakkındaki azil gerekçelerini açıkladığı güne denk geldi. Ticaret anlaşması, Trump’ın Kongre’yle ilişkilerinde, uzun süredir yürüttüğü Meksika sınırına duvar inşasına mali destek alma çabasıyla birlikte en önemli iki önceliğinden birini oluşturuyor.

Pelosi, 25 yıllık NAFTA’yı güncelleyen anlaşmanın arkasında kilit güç konumunda bulunuyor. Wall Street Journal’ın bir etkinliğinde konuşan Demokrat lider, “’Başkan Trump’a neden zafer kazandırayım’ sorusunu soranlar oluyor. Neden olmasın? Ticaret durumumuz, işçilerimiz için atılması gereken doğru adım bu” diye konuştu.

NAFTA ABD, Meksika ve Kanada arasında gümrük tarifelerinin çoğunu ve ticari bariyerleri kaldırıyordu. Başkan Trump, işçi sendikaları ve çok sayıda Demokrat Kongre üyesi dahil olmak üzere anlaşmayı eleştiren çevreler, NAFTA’nın ABD açısından istihdamı “öldürdüğünü”, fabrikaları düşük ücretli Meksikalı işçilerden faydalanmak ve ürünleri gümrüksüz olarak ABD’ye geri göndermek için sınırın güneyine taşınmaya teşvik ettiğini savunuyordu.

Trump, Pelosi’nin azil soruşturmasına çok fazla takıldığı için anlaşmayı geçirebilecek kapasiteye sahip olmamakla suçluyordu.

NAFTA’nın ilk hali Demokratlar arasında ciddi oranda bölünmeye neden olmuştu ancak yeni anlaşma daha korumacı ve “işçi dostu” olarak nitelendirilen, üretimi ABD’ye geri çekmeyi hedefleyen düzenlemeler içeriyor. Örneğin, otomobillerin yüzde 40 ila 45’inin işçilere saatte en az 16 dolar ödenen ülkelerde imal edilmesi zorunluluğu getiriyor. Bu düzeyde ücret ABD ve Kanada’da var ancak Meksika’da yok.

Anlaşmanın bu sefer partide bölünme yaratmayacağı görüşünü dile getiren Pelosi, “Oy birliği gerekmiyor, sadece uzlaşma olması yeter” mesajını verdi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG