Erişilebilirlik

Trump ve Erdoğan Telefonda Terörü Konuştu


Amerika Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la beklenen görüşmesi, Türkiye saati ile gece yarısı gerçekleşti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Başkan Donald Trump bugün Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD ve Türkiye arasıdanki yakın ve uzun zamandır devam eden ilişkiler ve terörün her türlüsüne karşı savaşta paylaştıkları kararlılığı, telefonda görüştü. Başkan Trump, Türkiye'ye stratejik ortak ve NATO müttefiki olarak ABD'nin desteğinin süreceğini tekrarladı ve Türkiye'nin IŞİD karşıtı kampanyaya katkıları memnuniyetle karşıladığını söyledi" dendi.

Görüşmenin 45 dakika kadar sürdüğü öğrenildi; ancak başka hangi konuların gündeme geldiği ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Ankara'dan yapılan açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD Başkanı Sayın Trump’a başkanlık görevinde başarılar dilediği görüşmede, Türkiye ve ABD’nin her zaman birbirlerine ittifak bağlarıyla bağlı dost ve müttefik iki ülke oldukları vurgulanmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanlığı'nın açıklamasında, "İki lider, Türkiye ve ABD olarak, terörizmin her türüne karşı birlikte mücadeleye devam etme konusundaki kararlılıklarını teyit etmişlerdir. ABD Başkanı Sayın Trump, ülkesinin stratejik ortağı ve NATO müttefiki olan Türkiye’ye desteklerini ifade ederek, DEAŞ’a karşı sürdürülen mücadeleye ülkemizin yaptığı tüm katkıları memnuniyetle karşıladıklarını belirtmiştir" cümleleri yer aldı.

Beyaz Saray Basın Sözcülüğü'nün yayınladığı açıklamada da şu ifadeler kullanıldı: "Başkan Donald J. Trump bugün (7 Şubat 2017) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yaparak, ABD ve Türkiye’nin yakın, köklü ilişkisini ve terörün her türüyle mücadelede ortak kararlılıklarını ele aldı. Başkan Trump, ABD’nin stratejik ortağı ve NATO müttefiki Türkiye’ye desteğini yineledi ve Türkiye’nin IŞİD karşıtı kampanyaya katkılarını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı’yla yaptığı ortak basın toplantısında Türkiye-ABD ilişkilerinin geleceğine dair iyimser açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın dünkü konuşmasının verimli geçtiğini, iki liderin de ilişkileri güçlendirme konusunda ortak görüş beyan ettiklerini vurguladı.

Trump ve Erdoğan Terörü Konuştu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Çavuşoğlu konuşmasında Suriye konusuna da değindi ve Suriye’de bir sonraki adımın Rakka operasyonu olduğunu ve bunun terörist gruplarla değil doğru taraflarla yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı, hem Türkiye hem de Suudi Arabistan’ın Obama yönetimine bu konudaki hassasiyeti aktarmalarına rağmen bu görüşlerin dikkate alınmadığını, PYD ve YPG gibi terörist gruplara destek verildiğini belirtti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG