Erişilebilirlik

ABD Başkanlarının Pennsylvania Mücadelesi 


ABD Senatosu'nun kontrolunu belirleyebilecek başa baş ara seçim yarışında dengeyi değiştirmek umuduyla Başkan Joe Biden ve eski başkanlardan Barack Obama Demokrat Senato adayı John Fetterman'ı, bir önceki başkan Donald Trump da Cumhuriyetçi aday Mehmet Öz'ü desteklemek için Pennsylvania'daydı.

Biden ve Obama Fetterman ve Saphiro İçin Philadelphia'da
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:36 0:00

Eski Başkan Obama, 8 Kasım’daki Kongre ara seçimlerinde Demokrat Parti’nin kayıplarını durdurmayı amaçlayan beş eyaletlik turunu tamamladı.

"Tehlikeli bir iklimi körükleyen bölünmelere dikkat"

Obama, Başkan Biden ile birlikte Temple Üniversitesi'nde sahne alacağı Philadelphia'ya gitmeden önce Demokrat Senato adayı John Fetterman ile birlikte Pittsburgh'da konuştu.

Pittsburgh şehir merkezinde destekçilerine seslenen Obama, Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin eşi Paul Pelosi'ye saldırının nefret söyleminin bir ürünü olduğunu söyledi.

Obama, Cumhuriyetçiler'e doğrudan atıfta bulunmadan, "Siyasi rakiplerimizi şeytanlaştırma, çılgınca şeyler söyleme alışkanlığımız tehlikeli bir iklim yaratıyor. İnsanları bir araya getirmek için değil, ayrılıkları körüklemek ve sırf kendi çıkarları için bizi birbirimize karşı öfkelendirmek ve korkutmak için çalışan politikacılarınız var" dedi.

Cumhuriyetçiler, 2020'de ülkeyi sarsan yaygın ırkçılık karşıtı protestolara atıfta bulunarak Demokratlar'ın da siyasi şiddete başvurduğunu iddia ediyor.

Demokratlar, çoğu kamuoyu yoklamasına göre seçmenlerin başlıca iki endişesi olan enflasyon ve suça odaklanmamakla eleştiriliyor.

Biden ve Obama, Fetterman ve Saphiro için Philadelphia'da

Philadelphia'daki Temple Üniversitesi’nde Başkan Joe Biden, eski başkan Barack Obama, Demokratlar’ın Senato adayı John Fetterman ve Demokrat vali adayı Josh Saphiro birlikte sahneye çıktı.

Demokrat seçmenler bu dört ismi ellerinde pankartlar ve sloganlar eşliğinde büyük bir coşkuyla karşıladı.

Biden ve Obama'dan Fetterman'a Destek Mitingi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Burada Demokratlar’a seslenen Başkan Joe Biden, "Üç gün, hayatımızın en önemli seçimlerinden birine üç gün kaldı. Sonuç, önümüzdeki yıllar boyunca ülkemizi şekillendirecek ve bu sonucu şekillendirme gücü sizin elinizde" dedi.

Biden, "Bu bir seçim. Amerika'nın çok farklı iki vizyonu arasında bir seçim" diye konuştu.

John Fetterman da, kendisine gösterilen desteğe sosyal medya üzerinden teşekkür etti.

VOA Türkçe'ye konuşan Demokratlar'dan bazıları John Fetterman ve demokrasiyi desteklemek için mitinge katıldıklarını söylerken, bazı katılımcılar yalnızca Başkan Biden ve eski başkan Obama'yı görmek için orada olduklarını söyledi.

Miting alanına girişte olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı etkinlikte, izleyiciler tek tek aranarak salona alındı.

Mehmet Öz de Twitter'dan yaptığı açıklamada Fetterman ve Biden'ı yerli enerji sektörünü yeterince desteklememekle eleştirdi ve seçilmesi halinde enflasyonla mücadele edeceği sözünü verdi.

Öz, "Bir sonraki senatörünüz olarak, benzinden gıdaya kadar her şeyin fiyatını düşürmek dahil, tüm toplumlardaki seçmenler için önemli olan konulara odaklanacağım" diye yazdı.

Obama Seçimlere Sayılı Günler Kala Demokratlar'ın Umudu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:03 0:00

Eski Başkan Donald Trump da Cumhuriyetçi Senato adayı ünlü doktor Mehmet Öz ve Cumhuriyetçi vali adayı Doug Mastriano için Pittsburgh'un güneydoğusundaki Latrobe'da bir mitingde destek toplamaya çalıştı.

Latrobe'daki mitingde Trump, Demokratlar’ın enflasyonu ele alışından, parti destekçilerinin fazla ilerici olarak gördükleri eğitim müfredatına kadar uzanan bir dizi şikayet sıraladı.

Trump, "Ülkemizin yıkımını durdurmak ve ‘Amerikan Rüyası’nı kurtarmak istiyorsanız, o zaman bu Salı günü Cumhuriyetçiler’e dev bir şekilde oy vermelisiniz" dedi.

Ara seçimlerden sonra Beyaz Saray için yeni bir yarış başlatmaya hazırlandığını söyleyen kaynaklara göre Trump, 2020'de Biden'a karşı aldığı yenilginin yaygın bir sahtekarlığın sonucu olduğunu yanlış bir şekilde iddia etmeye devam ediyor. Birden fazla mahkeme, devlet kurumu ve kendi yönetimininin mensupları bu iddiayı doğru bulmayarak reddetti.

Yine de kamuoyu yoklamaları, Kongre, vali ve seçim idaresini denetleyen devlet daireleri için birçok adayın yaptığı gibi, önemli sayıda Cumhuriyetçi seçmenin iddiayı kabul ettiğini gösteriyor.

Trump, 2024 başkanlık yarışı için, "O güzel evi (Beyaz Saray’ı) geri alacağız" dedi.

Danışmanlarına göre, görevden ayrıldığından bu yana sürekli mitingler düzenleyen Trump, ara seçimlerden sonra başkanlığa üçüncü kez aday olmayı düşündüğü için kendi profilini de korumaya çalışıyor. Bu durum bir Biden-Trump rövanşına zemin hazırlayabilir.

Ancak bazı Demokratlar gelecek Salı günü Biden'ın partisinin ağır kayıplar yaşamasının, Başkan'ın kenara çekilmesi ve 2024 başkanlık seçimi için partinin bayrağını başka birinin taşımasına izin vermesi baskısını arttırabileceğini söylüyor.

Fetterman-Öz Senato yarışı, Georgia ve Nevada ile birlikte, Demokratlar’ın Senato'daki çok az olan çoğunluklarını ve bu sayede Biden'ın kabinesinden Anayasa Mahkemesi’ne kadar çeşitli görevlere adaylarını onaylama yetkisini elinde tutup tutmayacağını belirleyecek üç kritik yarıştan biri.


ABD Seçim Projesi'ne göre, 39 milyondan fazla Amerikalı, şahsen veya posta yoluyla şimdiden erken oy kullandı. Seçim yetkilileri, Pennsylvania ve Georgia Senatosu yarışları gibi yakın çekişmeli seçimlerde kesin sonuçların netleşmesinin Salı gününden sonra günler alabileceği konusunda uyardı.

Bağımsız seçim analistleri ve anketler Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi'nin kontrolunu kazanacaklarını, Senato'nun ise başa baş olduğunu gösteriyor.

Kongre’nin iki kanadından birinin bile kontrolu Cumhuriyetçiler’e, Biden'ın yasama gündemini engelleme ve yönetimi hedef alacak soruşturmalar başlatma gücü verecek.

Her iki parti de hem yarışın stratejik önemi hem de seçmenlerin son dört başkanlık seçiminde bir partiden diğerine kayma geçmişi nedeniyle Pennsylvania'ya büyük ilgi gösteriyor.

Gönüllüler de eyaletin dört bir yanına dağılmış durumda. Lancaster'da yaşayan 62 yaşındaki öğretmen Susan Mast, son dört haftadır her gün birkaç saatini Fetterman ve diğer Demokrat adaylar için seçmen toplamak üzere kapı kapı dolaşarak geçiriyor. Mast, "Demokrasi tehlikede. Kadın hakları tehlikede" diyor.

Eyaletin vali yardımcısı olan Fetterman yaz boyunca yarışı önde götürürken, Öz son iki ayda bu farkı kapattı.

Geçen Mayıs ayında geçirdiği felç Fetterman'ı kampanya programını azaltmaya zorladı ve konuşmasını etkiledi. Mehmet Öz’le geçen ay karşı karşıya geldiği tartışma programındaki performansı da bu nedenle zayıf bulundu.

Ancak Doktor Öz'ün kazanımları da ülke çapında Cumhuriyetçiler lehine bir ivme değişimini de yansıtıyor. Zira seçmenlerin enflasyon ve suça odaklanması, kürtaj hakkıyla ilgili endişelerden daha kalıcı.

Demokratların Georgia ve Nevada'daki çekişmeler dahil diğer bazı Senato yarışlarındaki erken liderliği de son haftalarda geriledi ya da tamamen ortadan kalktı.

Biden'ın popüler olmaması da Demokratlar’ın aleyhine işliyor. Salı günü tamamlanan bir Reuters/Ipsos kamuoyu yoklamasına göre Amerikalılar’ın sadece yüzde 40'ı Başkan'ın performansını onaylıyor. Bu durum, Biden'ın bazı kilit eyaletlerde kampanya yapmaktan geri durmasına neden oldu.

Buna karşın Obama geçen hafta boyunca Georgia, Michigan, Wisconsin ve Nevada gibi ülkenin en çetin çekişme bölgelerinde seçim kampanyası yürüttü.

Demokratlar için umut veren bir yarışsa, Demokrat Başsavcı Josh Shapiro'nun, aşırı sağcı duruşuyla seçmenlerle bağ kuramayan Cumhuriyetçi eyalet senatörü Mastriano'ya karşı üstünlük sağladığı Pennsylvania'daki valilik seçimi.

Pennsylvania Eyaleti Neden Kritik Önem Taşıyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

Kazanması halinde Pennsylvania'nın eyalet sekreterini atayacak ve seçimlerin yürütülmesi üzerinde büyük bir etkiye sahip olacak olan Mastriano, Trump'ın 2020'de Pennsylvania'yı kaybetmesinin ardından başarısız olan bir karar tasarısı sunmuştu.

Mastriano, tasarıda hatalı bir şekilde eyaletin başkanlık seçmenlerinin oylarını hangi adayın alacağını belirleme yetkisinin, Cumhuriyetçiler’in kontrolundaki yasama meclisinde olduğunu iddia etmişti.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG