Erişilebilirlik

Trump'tan Türkiye'ye 'Ekonominizi Yok Ederim' Uyarısı


ABD Başkanı Donald Trump’tan Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yapacağı askeri operasyonla ilgili yeni ve sert bir açıklama geldi. Trump Twitter’dan paylaştığı mesajda “Türkiye benim emsalsiz mantığıma göre sınırı aştığını düşündüğüm bir şey yaparsa, Türkiye’nin ekonomisini yerle bir ederim” tehdidinde bulundu.

Başkan Trump Twitter’dan peş peşe paylaştığı iki mesajda çok sert ifadeler kullandı. “Daha önce de güçlü bir şekilde ifade ettiğim gibi, Türkiye benim harika ve emsalsiz mantığım çerçevesinde sınırı aştığını düşündüğüm bir şey yaparsa, Türkiye’nin ekonomisini tamamen yerle bir ederim. (Daha önce yaptım!)" diye yazdı.

ABD Başkanı Trump Washington ve Ankara arasında daha önce Türkiye'de tutuklu bulunan rahip Andrew Brunson üzerinden yaşanan kriz sırasında da Twitter'dan benzer bir mesaj paylaşmıştı. Geçtiğimiz yıl yaz aylarında dolar karşısında bir süredir değer kaybeden Türk Lirası Trump'ın bu mesajlarının ardından daha da büyük bir düşüş yaşamıştı.

Trump mesajının devamında Suriye’nin kuzeydoğusundaki kamplarda tutulan IŞİD savaşçıları ve ailelerine atıfta bulunarak “Türkiye Avrupa ülkeleri ve diğerleriyle yakalanan IŞİD savaşçıları ve ailelerine dikkat etmeli. ABD IŞİD hilafetinin yüzde 100 yenilgiye uğratılması dahil olmak üzere beklenenden çok daha fazlasını yaptı. Artık bazıları büyük zenginliğe sahip olan bölge ülkelerinin kendi topraklarını koruma zamanı” ifadelerini kullandı.

Başkan Trump’ın bu sert mesajları öncesinde Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna operasyonu konusunda ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan ve ABD Kongresi’nden açıklamalar gelmişti.

Voice of America’ya konuşan bir Pentagon yetkilisi "ABD Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin askeri operasyonunu onaylamıyor. Bakan etkilenen müttefiklerimizle bugün irtibata geçecek. IŞİD'le mücadelede hala yapılması gerekenler var" şeklinde konuştu.

"Operasyonun çok kötü bir fikir olduğu görüşündeyiz"

ABD Dışişleri Bakanlığı'dan üst düzey bir yetkili de Reuters haber ajansına konuştu. "Türklere bu operasyona destek vermediğimizi net bir şekilde söyledik. Bu operasyonun çok kötü bir fikir olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Yetkiliye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkan Trump'la yaptığı telefon görüşmesinde Ankara'nın operasyonu konusunda ABD desteğini istedi ancak Trump reddetti. ABD'li yetkili, "Erdoğan son tahlilde Başkan'ın bir tür askeri destek vereceğini düşündü" dedi.

Pentagon: 'Türkiye operasyon yaparsa çıkarlarımız baltalanır'

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan gelen mesajlarda da, Türkiye’nin Suriye’de olası bir operasyonuna karşı çıkıldı.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını e-posta yoluyla yanıtlayan Pentagon Sözcüsü Sean Robertson, “Türkiye tarafından koordinasyon olmaksızın yapılacak herhangi bir askeri operasyon çok endişe verici çünkü Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik ortak çıkarlarımız ve IŞİD’in yenilgisinin devam ettirilmesine ilişkin çabalarımız baltalanmış olur” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG