Erişilebilirlik

Trump'tan Tartışmalı Af Kararı


vBaşkan Donald Trump, eski Arizona Maricopa bölgesi şerifi Joe Arpaio’yu affetti. Kendini Amerika’nın en sert şerifi olarak Kabul eden Arpaio hakkındaki tutuklama kararı, başında olduğu polis departmanının ırkçı profilleme yaptığı iddiasıyla açılan davanın hükmüne uymadığı sebebiyle bir aydan az bir süre önce onaylanmıştı.

Başkan Trump, göçmenlik konusundaki sert tutumunu hep övdüğü Arpaio’yu affedeceğinin sinyallerini bu hafta Arizona’daki konuşmasında vermişti.

Arpaio’nun Başkan tarafından affedildiğinin belirtildiği Beyaz Saray açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: ‘Arpaio, şerif olarak görev yaptığı süreçte, halkı suç belasından ve yasal olmayan göçmenlikten korudu.’

Arpaio, Kasım ayındaki seçimlerde, 24 yıl sonra ilk kez Arizona’nın Maricopa bölgesinde seçimi kaybetmiş ve yeniden şerif olarak seçilmemişti. Arpaioa, yasal olmayan göçmenliğe olan sert tutumuyla tanınıyor. Eski şerif aynı zamanda, Donald Trump’ın öne attığı ve eski Başkan Barack Obama’nın Amerikan vatandaşı olmadığı iddiasının savunucularındandı. Hatta Obama’nın doğum belgesinin sahte olup olmadığını bulmak için uzun bir soruşturma da yürütmüştü.

Başkan Trump’ın af kararı öncesi, medeni haklar üzerine çalışan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği örgütü, böyle bir kararın, başkanın ırkçılığı onayladığı anlamına geleceğini belirtmişti.

Arpaio, seçim yarışı sürecinde Trump’ın kampanyasını desteklemişti. Temmuz ayı sonunda, 2011 yılında çıkan ve polis memurlarının Latin Amerika kökenlileri başka hiçbir neden olmadan sırf yasal olmayabilirler nedenini öne sürerek çevirmelerini yasaklayan karara uymadığı için hakkındaki tutuklama kararı onaylanmıştı.

Arpaio karara uymadığını kabul etmiş ancak bunun hiçbir suç unsuru barındırmadığını öne sürmüştü. Hakkındaki kararın Obama yönetimi tarafından yeniden seçilmesini engellemek için atılmış siyasi bir adım olduğunu belirtmişti.

Arpaio’nun cezasının belirleneceği duruşmanın 5 Ekim’de yapılması ve Arpaio’nun en fazla 6 ay hapis cezası alması bekleniyordu.

Arpaio, şerifken, özellikle kendi bölgesindeki hapishanede hayata geçirdiği uygulamalarla ülke çapında geniş yer bulmuştu.

Mahkumların prangalarla birbirine bağlanması uygulamasını yeniden başlatan Arpaio’nın diğer uygulamaları arasında mahkumları aşırı sıcak havalara rağmen dışarıda çadırlarda yatırması ve kahve içmelerini, yemeklerine tuz ve biber katmalarını engellemesi de var.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG