Erişilebilirlik

Trump’tan Suriye Açıklaması: ‘Artık Eve Dönme Zamanı’


Başkan Donald Trump, Amerikan askerlerini Suriye’den çekmeyi çok ciddi biçimde değerlendirdiğini ve yakında bu konuda bir karara varacağını açıkladı.

Trump, Baltık ülkeleri liderleriyle Beyaz Saray’da düzenlediği ortak basın toplantısında bir soru üzerine, Suriye’deki ana misyonlarının IŞİD’i yok etmek olduğuna dikkati çekerek, “Bu misyonu da hemen hemen tamamlamış durumdayız” dedi.

Başkan Trump, hem kendi içlerinde hem de müttefiklerle koordinasyon ve istişare halinde bu konuda çok hızlı biçimde bir karar vereceklerini belirtti.

IŞİD’e karşı “muazzam” bir askeri başarı sağladıklarını ifade eden Başkan Trump özetle şu mesajları verdi: “(Suriye’den) Çıkmak istiyorum. Askerlerimi eve getirmek istiyorum. Ülkemizin yeniden inşasına başlamak istiyorum. Son 17 yılda Ortadoğu’da 7 trilyon dolar harcadık, karşılığında hiçbir şey elde edemedik. Yıkım ve ölümden başka hiçbir şey olmadı. Korkunç bir şey bu. ‘Petrolü koruyun’ dedim, ama koruyamadık, kimin eline geçti? Büyük kısmı IŞİD’in eline geçti ve IŞİD bunu kampanyalarını finanse etmede kullandı. Petrolü kaptırmamalıydık. IŞİD’e karşı çok başarılıydık. Askeri olarak herkese karşı başarılı oluruz. Ama bazen artık eve dönme zamanıdır. Bunu çok ciddi şekilde değerlendiriyoruz”

Başkan Trump, Amerika’nın Suriye’ye müdahalesinin çok bedele mal olduğunu ve ABD’den çok diğer ülkelere fayda sağladığını savundu. Trump ayrıca, "Suudi Arabistan bizim kararımıza çok ilgi gösteriyor ve dedim ki, bizim kalmamızı istiyorsanız, o zaman belki bedelini ödemeniz (masrafını üstlenmeniz) gerekiyor" ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG