Erişilebilirlik

Trump’tan Putin’le Telefon Görüşmesi Değerlendirmesi


(Arşiv)
(Arşiv)

Başkan Donald Trump Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Cuma günü yaptığı telefon görüşmesinin ardından Twitter’dan paylaştığı mesajda “Rusya ile harika bir ilişki potansiyeli var” dedi. Trump, Amerika ve Rusya arasındaki güçlü bir ittifakın dünyayı daha iyi ve daha güvenli bir yer haline getirebileceğini savundu.

Cuma günü öğleden sonra Oval Ofis’te konuşan Trump Rusya Cumhurbaşkanı Putin’le bir saati aşan telefon görüşmesinde Venezuela’nın da gündeme geldiğini söyledi. Trump, Putin için “Venezuela’da olumlu bir şeylerin olduğunu görmekten başka Venezuela’ya karışmak gibi bir niyeti yok. Ben de aynı şekilde hissediyorum” dedi.

Slovakya Başbakanı Peter Pellegrini ile kameralar karşısına geçen Trump Putin ile Venezuela konusunda yaptığı görüşmeyi “Çok olumlu” sözleriyle niteledi.

Washington ve Moskova arasında son dönemde ilişkilerdeki gerilim Venezuela’da yaşanan gelişmeler sebebiyle tırmanmış durumda. Trump yönetimi Rusya’yı Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun iktidarı bırakıp ülkeyi terk etmesini engellemekle suçladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton “Burası bizim yarımküremiz. Rusların müdahale etmemesi gereken bir yer” ifadelerini kullanmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bu hafta başında Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptığı telefon görüşmesinde Venezuela’da agresif adımların devamının gelmesi halinde bunun ciddi sonuçları olacağının mesajını vermiş, bu mesaj da Washington’a Venezuela’ya askeri olarak müdahale etmemesi yönünde bir uyarı olarak yorumlanmıştı.

Pompeo ve Lavrov gelecek hafta Finlandiya’da Arktik Konseyi’nin bakanlar düzeyinde yapılacak toplantısı kapsamında bir araya gelecek. İki bakan arasındaki görüşmede Venezuela konusunun gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, ABD’nin Güney Amerika’daki kuvvetlerinden sorumlu donanma komutanı Amiral Craig Faller dahil olmak üzere ABD Başkanı Trump’ın ulusal güvenlik ekibi Cuma günü Pentagon’da üst düzey görüşmeler, hassas konular ve askeri operasyonların ele alındığı güvenli bir salonda bir araya gelmişlerdi. Savunma bakanlığı yetkilileri Venezuela konusundaki seçeneklerin görüşüldüğünü belirtti.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders VOA’in Venezuela’da askeri bir müdahale konusunda toplantıda mesafe alınıp alınmadığı yönündeki soruya “Başkan gerekeni yapacak” yanıtını verdi. Sözcü “bütün seçeneklerin masada olduğunu” bir kez daha yineledi.

Nicolas Maduro’yu Venezuela’nın meşru lideri olarak tanımayan ABD ve çok sayıda batı ülkesi muhalefet lideri ve Venezuela’nın demokratik olarak seçilen meclisinin başkanı olan Juan Guiado’yu ülkenin geçici cumhurbaşkanı olarak tanıyor.

Trump-Putin telefon görüşmesinde gündeme gelen konulardan biri de Amerika, Rusya ve muhtemelen de Çin’in dahil olduğu bir nükleer anlaşmaya varılması olasılığıydı. Trump, “Bizim daha az onların da daha az ürettiği, hatta şu anda elimizdeki büyük ateş gücünün bir kısmını azalttığımız bir nükleer anlaşmayı görüşüyoruz. Çin ile zaten konuştum. Böyle br anlaşmanın parçası olmak çok istiyorlar” diye konuştu.

Putin’den Mueller Raporu Yorumu: “Dağ fare doğurdu”

Trump Cuma günü Putin’le ABD’de 2016’da yapılan başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahalesinin araştırıldığı Mueller raporunu da görüştüğünü söyledi. Trump bu konuyla ilgili Putin’in yorumunu aktarırken “Tebessüm ederek dağ fare doğurdu anlamında bir şeyler söyledi” dedi.

Trump gazetecilerin Putin’e 2020 başkanlık seçimlerine müdahale etmemesini isteyip istemediği yönündeki ısrarlı sorularına da “Bu konuyu görüşmedik” yanıtını verdi.

Trump’tan Özgür Basın Yorumu

Trump’a basınla ilişkisini ve iletişimini iyileştirmek amacıyla ne yapabileceği yönünde 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde VOA’dan gelen soru da yanıt veren Trump bazı gazetecilerle iyi ilişkisinin olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Trump “Ne yazık ki basının bir bölümü benimle ilgili doğru haber yapmıyor. Beni yalan yanlış şekilde haberleştirme konusunda aşırıya kaçıyorlar. O nedenle ben bunun özgür basın olduğunu düşünmüyorum. Bu dürüst olmayan basındır. Ben de özgür bir basın görmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG