Erişilebilirlik

Trump'tan NATO Müttefiklerine 'Katkınızı Arttırın' Çağrısı


Trump'tan NATO Müttefiklerine 'Katkınızı Arttırın' Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Beyaz Saray’da NATO Genel Sekereteri Jens Stoltenberg’le görüşen Başkan Donald Trump seçim kampanyasında köhne olarak nitelendirdiği NATO’ya Amerika’nın desteğini yineledi. Stotenberg de NATO’yu günümüzün istikrarsız dünyasında güvenliğin temeli olarak niteledi.

Amerika Başkanı Donald Trump NATO Genel Sekreteri ile Beyaz Saray’da ortak düzenlediği basın toplantısında 68 yıllık NATO ittifakından övgüyle söz etti.

Trump, Ukrayna’nın doğusu ve Suriye’deki ‘felaket’ olarak nitelediği durum dahil küresel güvenliğe yönelik tehditlere çözüm bulmak için üye ülkelerle birlikte çalışma taahhüdünde bulundu.

Daha önce olduğu gibi Trump, NATO üyelerine mali yükümlülüklerini yerine getirmeleri çağrısı yaptı.

“Eğer diğer ülkeler Amerika’ya dayanmak yerine paylarına düşeni öderse daha fazla güvende oluruz ve ortaklığımız daha çok güçlenir.”

Stoltenberg de 2014’de göreve geldiğinden buyana yükün üye ülkeler arasında adaletli şekilde paylaşımının en önemli önceliği olduğunu ve bu konuda ilerleme sağlandığını söyledi.

“2016’da yıllar sonra ilk kez Avrupalı müttefiklerimizde ve Kanada’da savunma harcamalarında artış oldu, bu yüzde 3.8 ile gerçek bir artış veya savunmamız için10 milyar dolar anlamına geliyor.”

Stoltenberg üyelik yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin dünya daha tehlikeli hale geldiği için özellikle önemli olduğunu söyledi. Stoltenberg ayrıca, ittifakın küresel terörle mücadelede çabalarını iki katına çıkarması gerektiği konusunda görüşbirliği sağladıklarını kaydetti.

Trump ve diğer NATO liderleri gelecek ay Brüksel’de biraraya gelecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG