Erişilebilirlik

Trump Taciz Suçlamaları İçin ‘Uydurma’ Dedi


Başkan Donald Trump, hakkındaki cinsel taciz suçlamalarını “hiç tanımadığı kadınlar tarafından yapılan yanlış suçlamalar ve uydurma hikayeler” şeklinde niteleyerek reddetti.

Trump’ı daha önce cinsel tacizle suçlayan üç kadın Pazartesi günü NBC’nin "Megyn Kelly Today” adlı programına çıkarak hikayelerini anlatmışlardı. Trump’ı suçlayan kadınlar Jessica Leeds, Samantha Holvey ve Rachel Crooks, Kongre’den Trump’ın davranışlarını incelemesini istemişti.

Suçlamaların ardından Twitter üzerinden paylaşımlarda bulunan Trump, Demokratların, kendisinin Rusya’yla herhangi bir münasebetini kanıtlayamadıkları için bu tür suçlamalarla yola devam ettiklerini savundu ve bunlar için “yalan haber” dedi.

Beyaz Saray Sözücüsü Sarah Huckabee Sanders da suçlamaları reddetti ve Başkan Trump’ı temize çıkartacak tanıkların listesini sağlayacağı sözünü verdi.

Demokrat senatörü “yaltakçılıkla” suçladı

Öte yandan Başkan Trump, hakkında yapılan cinsel taciz suçlamalarının ardından istifasını isteyen Senatör Kirsten Gillibrand’e yüklendi.

Trump, attığı Tweet’le New York senatörü için, “önemsiz” ve Senato Demokrat Azınlık Lideri Chuck Schumer’ın “yaltakçısı” nitelemelerini kullandı.

Trump, Gillibrand’ın ofisine gelerek kendisinden kampanyasına katkıda bulunması için “yalvardığını” da öne sürdü ve senatörün "bunun için herşeyi yapabileceğini" yazdı.

Başkan'ın bu yorumlarına hemen çeşitli çevrelerden tepkiler geldi. Temsilciler Meclisi'nde Demokrat Partili California milletvekili Eric Swalwell CNN'e demecinde, Trump'ın Gillibrand hakkında yazdıkları için, "Bu çirkin ve müstehcen bir Tweet. Orada ne söylemeye çalıştığını hepimiz biliyoruz ve bu, başkanlık makamının seviyesinin altında" dedi.

Hillary Clinton'ın eski kampanya yetkililerinden Patti Solis Doyle da, Trump'ın tweet'inin Gillibrand hakkında "rezil ve iğrenç bir imada" bulunduğunu belirtti. Twitter üzerinden yorumda bulunan Doyle, "Bağışlar için herşeyi yapmak ne demek? Donald Trump, bir düzineden fazla güvenilir kadın tarafından cinsel saldırı ve tacizle suçlanan bir kişi ve bu rezil ve iğrenç imada bulunma kabalığını gösteriyor. Utanç verici" diye yazdı.

Gillibrand ise Trump’ın yakıştırmalarına Twitter’dan yanıt verdi. Demokrat senatör “Beni ya da milyonlarca kadını, Oval Ofis’e getirdiğin uygunsuzluk ve utanç hakkında konuşmaktan vazgeçiremezsin” ifadesini kullandı.

Gillibrand, CNN’e yaptığı açıklamada da cinsel taciz suçlamalarının çok sayıda ve inanılır olduğunu söyleyerek, Trump’ın istifa etmesini istedi.

Demokrat kadın milletvekillerinden Trump hakkında soruşturma çağrısı

Bu arada Temsilciler Meclisi'ndeki tüm Demokrat kadın üyeleri temsil eden bir grup, Trump başkanlık görevine başlamadan önce hakkındaki cinsel taciz iddialarıyla ilgili Kongre'de resmi soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Demokrat Kadınlar Çalışma Grubu'nun başkanı Lois Franken gazetecilere yaptığı açıklamada, "Amerikalılar gerçeği öğrenmeyi hakediyor" dedi.

Gruba üye 56 temsilci, Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hükümet Reformu Komisyonu'ndan Cumhuriyetçi Trey Gowdy ve Demokrat Elijah Cummings'e mektup göndererek, soruşturma talebinde bulundu.

Mektupta, "En az 17 kadın kamuoyu önünde başkanı cinsel suistimalle suçladı. Başkanın kendi sözleri de bu iddiaları destekler görünüyor" ifadesi kullanıldı

Trump, seçim kampanyası sırasında şahsına yöneltilen çok sayıda cinsel taciz suçlamasını geride bırakmıştı ancak son günlerde ortaya çıkan ve kamuoyunun önde gelen isimlerini hedef alan taciz suçlamaları ve bu konuda ülke çapında yürütülen “#MeToo” (Ben de) kampanyasıyla birlikte Trump hakkındaki suçlamalar yeniden gündeme geldi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG