Erişilebilirlik

Trump Suudi Arabistan’da


Amerika Başkanı Donald Trump ilk yurtdışı ziyaretini Suudi Arabistan’a gerçekleştiriyor. Trump’ın ziyareti sırasında milyarlarca dolarlık anlaşmalara imza atılacak.

Donald Trump ve eşi Melania Suudi Kral Salman tarafından karşılandı.

8 günlük yurtdışı gezisi boyuncaTrump, Suudi Arabistan’ın ardından İsrail, Filistin, Brüksel, Vatikan ve Sicilya’ya gidecek.

Ziyaret tam da Trump’ın Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın başkanı James Comey’i görevden aldığı bir dönemde, ülkede kendisine yönelik eleştirilerin bir hayli fazla olduğu bir zamanda gerçekleşiyor.

Trump, Başkan olarak ilk yurdışı tweetini Suudi Arabistan'da attı. Amerika Başkanı, "Riyad'da, Suudi Arabistan'da olmak harika, öğlen ve akşamı dört gözle bekliyorum" dedi.

Trump’a gezisinde kızı ve aynı zamanda Beyaz Saray danışmanı Ivanka ile Trump yönetiminin önemli bir ismi olan Ivanka’nın eşi Jared Kushner de eşlik ediyor.

Trump Pazar günü Riyad’da düzenlenecek Arap İslam Amerikan Zirvesi’ne katılacak ve bir konuşma yapacak. Zirve’nin gündeminde terör tehdidi ile mücadele ve İran’ın olması bekleniyor.

Arap İslam Amerikan Zirvesi’ne Türkiye’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılacak.

Kral Salman, Trump’ın ziyaretinin iki ülkenin stratejik işbirliğini güçlendireceğini umduğunu kaydetti. Kral, daha sonra Trump’a ülkenin en büyük nişanını takdim etti.

Suudi petrol şirketi Aramco 11 Amerikan şirketiyle 50 milyar dolarlık anlaşmaların imzalanacağını açıkladı. Bunun dışında Suudi Arabistan'ın 110 milyar değerinde Amerikan yapımı silah satın alması için gerekli imzayı Trump ve Salman attı.

Amerika'nın satacağı malzemeler arasında 6 milyar dolar değerinde 150 adet Blackhawk helikopteri de bulunuyor.

Trump, Beyaz Saray’da göreve başladığı ilk günlerde Müslümanların çoğunlukta yaşadığı bazı ülkelere seyahat yasağı uygulanması yönünde Başkanlık Kararnemesi’ne imza atmış, bu imza tartışmalara neden olmuştu. Amerikan yargısı kararın uygulanmasını durdurmuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG