Erişilebilirlik

Trump Suriyeli Ilımlı Muhalifleri Silahlandırmaya Son mu Veriyor?


Washington Post gazetesi, Başkan Donald Trump’ın Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’nin örtülü programı olan ılımlı muhalifleri silahlandırma ve eğitme programına son verme kararı aldığını yazdı. Ilımlı muhalifler Esat güçleriyle çatışıyordu. Moskova da uzun zamandır Amerika’dan bunu istiyordu.

Söz konusu program 2013 yılında dönemin başkanı Barack Obama tarafından Esat’ın iktidarı bırakması için baskı unsuru olması amacıyla başlatılmıştı. Ancak programın destekleyecileri bile Rusya’nın Suriye’ye müdahil olmasının ardından programın etkinliğini sorguluyordu.

Yetkililer, programı sonlandırmanın Trump’ın Rusya’yla çalışma yolları aramasının göstergesi olduğunu belirtiyor. Programın sonlandırılması Washington’ın Suriye konusunda gücünün kısıtlı olduğunun farkında olduğu anlamına geliyor.

Ulusal Güvenlik Konseyi ve CIA’den henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Adlarının kullanılmasını istemeyen Amerikalı yetkililer, gizli programı sonlandırmanın Suriye’deki ateşkes için öne sürülen koşullardan biri olmadığını belirtiyor.

Programı destekleyen bazı şimdiki ve eski yetkililer son gelişmeyi ‘büyük bir taviz’ olarak nitelendiriyor. Adının kullanılmasını istemeyen bir yetkili kararı çok önemli olarak niteledi ve Putin’in Suriye’de kazandığını söyledi.

Karar, çoğunluğunu Kürtler'in oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri gibi IŞİD’le savaşan grupları etkilemeyecek. Bazı uzmanlar kararın radikal grupları güçlendireceğini ve Amerika’nın güvenilirliğine zarar vereceğini söylüyor.

Ortadoğu Enstitüsü’nden Charles Lister, “Rusya’nın tuzağına düşüyoruz, ılımlı muhalifleri daha da zayıflatıyoruz, boğazlarını kesiyoruz” dedi.

Bazıları da bunun Esat’ın Suriye’de güçlenen konumunu kabullenmek anlamına geldiğini belirtiyor.

Amerikalı istihbarat yetkilileri, muhalifler tarafından savaş alanında kazanımların Rusya’nın 2015’te Suriye’ye doğrudan müdahalesine neden olduğunu belirtiyor. Bazı Amerikalı yetkililer ve müttefikleri dönemin başkanı Barack Obama’ya muhalifleri hava savunma silahları gibi gelişmiş silahlarla desteklemesi çağrısı yapmış ancak Obama bunu kabul etmemişti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG