Erişilebilirlik

Trump Putin'le Suriye'yi Görüştü


Beyaz Saray, Başkan Donald Trump’ın bugün Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. Görüşmede Suriye, İran, Kuzey Kore ve Ukrayna’nın durumu ele alındı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada iki liderin Suriye konusunda bazı noktalarda anlaşmaya vardıkları bildirildi.

Beyaz Saray’ın yazılı açıklamasında, görüşmenin bir saatten fazla sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, iki liderin, 11 Kasım’da Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi sırasında yayınlanan ABD ve Rusya Federasyonu Ortak Açıklaması’na desteklerini yeniden dile getirdikleri kaydedildi.

Açıklamaya göre, Trump ve Putin BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararının uygulanması ve Suriye’deki iç savaşın barışçıl biçimde çözüme kavuşturulmasını amaçlayan BM öncülüğündeki Cenevre Süreci’nin önemini vurguladı. İki lider, Suriye’deki insani krizin sona erdirilmesi, yerlerinden olan Suriyelilerin evlerine dönebilmesi, zarar verici müdahaleler ve terör barınaklarının olmadığı, birleşik bir Suriye’nin istikrarının teminine desteklerini ortaya koydu.

Trump ve Putin, Ortadoğu ve Orta Asya genelinde teröre karşı birlikte savaşmanın öneminin de altını çizerek, IŞİD, El Kaide, Taliban ve diğer terör örgütleriyle savaşta daha fazla işbirliği yapmanın yollarını araştırmayı kararlaştırdı.

ABD Başkanı Trump ve Rusya Cumhurbaşkanı Putin ayrıca, Ukrayna’da kalıcı bir barışın nasıl hayata geçirileceği konusuyla, nükleer silah ve füze programını sonlandırması için Kuzey Kore üzerinde uluslararası baskıyı devam ettirme ihtiyacını konuştu.

Putin dün de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’la görüştü. Soçi’deki ikili görüşmenin ayrıntıları bugün kamuoyuna açıklandı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG