Erişilebilirlik

''Trump Sosyal Medya Şirketleriyle İlgili Kararname İmzalayacak'' 


Sosyal medya platformu Twitter'ın, ABD Başkanı'nın iki mesajına “bilgi doğrulama’’ etiketi koymasının ardından Trump'ın sosyal medya şirketleri ile ilgili bir başkanlık kararnamesi imzalayacağı açıklandı. Trump bu şirketlere “düzenleme getirme ya da kapatma" tehdidinde bulunmuştu.

Trump'ın kararname imzalayacağı ile ilgili açıklamayı Beyaz Saray sözcüsü Kayleigh McEnany yaptı. Başkanlık uçağı Air Force One'da gazetecilere konuşan McEnany, başkanlık kararnamesinin içeriği hakkında ilgili bilgi vermedi.

Twitter'ı sıklıkla kullanan ve 80 milyonun üzerinde takipçisi olan Başkan Trump, Twitter’dan haber doğrulama uyarısı alan ilk ülke lideri olmuştu.

Bu gelişmeye Salı akşamı Twitter’dan tepki gösteren Trump, Çarşamba sabahı yine Twitter üzerinden paylaştığı bir mesajda, "Cumhuriyetçiler, sosyal medya platformlarının, muhafazakarların seslerini tamamen kestiğini hissediyor. Bunun bir kez daha böyle olmasına izin vermeden, sosyal medyayı sıkı bir şekilde düzenleyeceğiz ya da kapatacağız" ifadelerini kullandı.

Trump bir başka Tweet’te de, sosyal medya firmalarına seslenerek,

“Davranışlarınızı düzeltin, ŞİMDİ!” dedi.

Trump'ın bu tehdidinin ardından Twitter Inc. ve Facebook firmalarının hisselerinde düşüş kaydedildi.

Twitter'ın uyarı etiketi, Trump'ın, salgın nedeniyle seçimlerde posta yoluyla oy kullanma yöntemine ilişkin paylaştığı mesajlara eklendi. Trump 26 Mayıs’ta paylaştığı, Twitter tarafından, "doğruluğunun teyit edilmesi gerekir" şeklinde bir uyarının iliştirildiği mesajında, "Posta yoluyla oy kullanmak büyük ölçüde hileli olacaktır. Başka türlü olamaz. Posta kutuları çalınacak, oy pusulalarında sahtecilik yapılacak, yasa dışı çoğaltılıp sahte imza atılacak. California Valisi, eyalette yaşayan milyonlarca kişiye, kim olduklarına nereden geldiklerine bakmadan oy pusulası gönderiyor. Ardından daha önce hiç oy kullanmayı düşünmemiş olanlara profesyoneller nasıl ve kime oy vereceklerini söyleyecek. Seçim şikeli olacak. Katiyen olmaz" ifadelerini kullanmıştı.

Twitter ve Facebook yetkilileri Trump'ın tehdit içerikli mesajlarıyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Son yıllarda Twitter yönetimi, platformda paylaşılan mesajlarda ya da sahte hesaplarda müdahale gerektiği yerde adım atmamakla eleştirilmeleri nedeniyle kuralları sıkılaştırdı.

Diğer taraftan, Apple, Google, Facebook ve Amazon gibi internet devlerine karşı ABD Adalet Bakanlığı, Federal Ticaret Komisyonu, eyalet başsavcıları ve ABD Kongresi’ndeki bir komisyon tarafından tekelcilik suçlamasıyla soruşturma yürütülüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG