Erişilebilirlik

Trump: ‘Sınır Güvenliğinde Uzlaşma Olasılığı Yüzde 50’den Az’


ABD’de 35 gün sonra hükümetin yeniden açılmasının ardından gözler Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında sınır güvenliği konusunda devam edecek görüşmelere çevrildi. Başkan Donald Trump Kongre’de kendisinin de kabul edebileceği bir anlaşmaya varılması olasılığının yüzde 50’den az olduğunu söyledi.

Hükümetin açılmasının ardından daha önce zorunlu izne çıkarılan federal çalışanlar yeniden işbaşı yaptı. Hükümetin açılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurduğu konuşmasında uzlaşmaya varılamazsa hükümetin 15 Şubat’ta ya yeniden kapanacağını ya da anayasanın kendisine verdiği yetkiyle acil durum ilan edeceğini söyleyen Trump, Wall Street Journal gazetesine tarafların bir uzlaşma ihtimalini değerlendirdi. Trump, Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinden oluşan komisyona atıfta bulunarak, “Şahsen yüzde 50’den düşük ama kurulda çok iyi insanlar var” dedi.

Başkan Trump’ın Demokratlar'la Kongre’de yaşadığı anlaşmazlık hala sona ermiş değil. Trump’ın Cuma günü imzaladığı tasarı hükümetin geçici olarak 15 Şubat’a kadar açılmasını sağladı. Demokratlar'ın sınır güvenliği ve Meksika sınırına duvar konusunda nasıl bir duruş sergileyeceği belirsiz. Başkan Trump hafta sonunda Twitter üzerinden verdiği mesajlarda sınıra duvar örülmesi konusunda Kongre’yle gireceği mücadeleyi ima eden mesajlar paylaştı, “Duvar yapılsın, suç azalsın” diye yazdı.

Taraflar arasında görüşmelerin tıkanmasına yol açan nokta, Trump’ın Meksika sınırına duvar inşa edilmesi için 5,7 milyar dolar ödenek talep etmesiydi. Trump, Amerika’nın güney sınırına bariyer örülmesi için 5,7 milyar dolardan daha az bir miktarı kabul edip etmeyeceği sorusuna “Şüpheliyim. Doğru şekilde yapmak zorundayım” sözleriyle cevap verdi.

Temsilciler Meclisi’nin önde gelen Cumhuriyetçi üyelerinden Kevin McCarthy Demokratlar'ın daha önce sınıra bariyer projelerine onay verdiklerini, bu kez talepte bulunan Trump olduğu için reddettiklerini savundu.

Demokrat Hakeem Jeffries ise “Hükümetin iki unsuru arasında bir politikaya ilişkin görüş ayrılığı olduğunda hükümeti kapatmak meşru bir pazarlık taktiği değildir” diye konuştu.

Jeffries, Demokratlar'ın özellikle uyuşturucunun Amerika’ya en çok giriş yaptığı yasal geçiş noktalarında altyapının geliştirilmesine yönelik yatırım yapmaya hazır olduğunu belirtti. Jeffries, “Personele ve takviye teknolojiye yatırım yapmaya hazırız. Geçmişte sınır duvarının güçlendirilmesine destek verdik. Bu masada olması gereken mantıklı bir şey” dedi.

Trump Amerika’nın güney sınırında kriz olduğunu savunmuş, bugüne kadar Amerika’ya milyonlarca kişinin yasadışı olarak gelmesine imkan sağlayan göçmen sistemini değiştiremedikleri gerekçesiyle hem Kongre hem de eski başkanları suçlamıştı.

Geçen ay bu kişilerin sayısının 35 milyon olduğunu söyleyen Trump Pazar günü verdiği röportaj sırasında bu sayının 25,7 milyon olduğunu belirtti. Beyaz Saray genel sekreter vekili Mick Mulvaney, “Başkan bu sabahki rakamları nereden aldı tam olarak emin değilim” diye konuştu.

Trump’ın Amerika’ya yasadışı olarak giriş yapan kişilere ilişkin verdiği her iki sayı da hükümet ve özel kaynakların verdiği sayıdan yüksek.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın geçen ay verdiği sayı 11-22 milyon arasındaydı. Kasım ayında Pew Araştırma Merkezi’ne göreyse 2016 yılında bu kişilerin sayısı 10,7 milyondu.

Başkan Trump Pazar günü Twitter’dan paylaştığı mesajda yasadışı göçün Amerika’ya maliyetinin yaklaşık 19 milyar dolar olduğunu söyledi, ancak kaynak göstermedi.

Cumhuriyetçi Senatör Roy Blunt taraflar arasında bir uzlaşının mümkün olduğunu söyledi. “Başkan bütün güney sınırı boyunca duvar örülmesinden söz ederken, ‘işe yarayacakları yerlerde bariyer yapalım, işe yaramayacakları yerlerde de başka bir şey’ deme noktasına geldi” diye konuştu.

Beyaz Saray genel sekreter vekili Mulvaney, bazı Demokratlar'ın Trump’ın sınırda güvenliğin daha iyi sağlanmasına ilişkin planıyla hemfikir olduklarını söylediği için Trump’ın hükümeti yeniden geçici olarak açmayı kabul ettiğini söyledi.

Mick Mulvaney, “Herkes duruma Başkan kaybetti diye bakmak istiyor. Hala müzakerelerin ortasındayız” dedi.

Trump: “Hükümetin yeniden kapanması elbette bir seçenek”

Başkan Trump Wall Street Journal gazetesine verdiği röportajda, Demokratlar'la varılacak olası bir anlaşma kapsamında “Dreamers” olarak bilinen ve Amerika’ya çocukken aileleriyle birlikte gelen belgesiz göçmenlere vatandaşlık verilmesi konusunun başka bir zamanda ele alınması gereken ayrı bir konu olduğunu söyledi.

Trump, güney sınırına duvar için istediğini alamazsa, hükümetin yeniden kapanmasının “elbette bir seçenek” olduğunu söyledi, Kongre onayı olmadan duvarın finanse edilmesi için ulusal acil durum ilan edebileceğini de belirtti.

Başkan Trump Cuma günü duvar ödeneği olmadan hükümetin 3 haftalığına yeniden açılmasını kabul etmişti. Bu sırada dokuz Demokrat ve sekiz Cumhuriyetçi’den oluşan komisyon hem Kongre hem de Trump’ın kabul edebileceği ve hükümeti en azından mali yılın geri kalan bölümünde açık tutabilecek bir sınır güvenliği anlaşması oluşturmaya çalışacak.

35 gündür hükümetin kısmen kapalı olması yüzünden 800 bin federal çalışan ya zorunlu ücretsiz izne gönderilmiş ya da maaş almadan çalışmak zorunda kalmıştı. Hükümetin kapanmasından etkilenen bakanlık ve birimler arasında iç güvenlik bakanlığı, emniyet ve hava trafik kontrol görevlileri de bulunuyordu.

Mulvaney, Fox News’a verdiği röportajda önümüzdeki 3 haftanın Demokratlar için yasadışı göçü durdurmak ve uyuşturucu girişine son vermek amacıyla sınır güvenliğine inanıp inanmadıklarını görmek açısından bir şans olacağını söyledi.

Mick Mulvaney, “Beyaz Saray Demokratlar'ın Amerika’nın 3200 kilometrelik sınırının 400 kilometrelik kısmına duvar örülmesi gerektiği konusunda Başkanla aynı fikirde olmaya başladığını görüyor” diye konuştu.

Demokratlar'sa sınır güvenliği istediklerini ancak sınıra duvar örülmesinin pratik olmadığını ve para israfı olduğunu savunuyor. Bunun yerine göçmenlerin giriş yaptığı noktalarda önlemlerin, sınır muhafızlarının sayısının arttırılması ve teknolojik imkanlara yatırım yapılmasının daha etkili olduğu görüşünü dile getiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG