Erişilebilirlik

Anayasa Mahkemesi Seyahat Yasağını Gündeminden Çıkardı


Anayasa Mahkemesi, Trump’ın seyahat yasağıyla ilgili olarak Pazar günü yaptığı güncellemenin ardından 10 Ekim’de yapmayı planladığı seyahat yasağı görüşmelerini iptal etti.

Başkan Donald Trump, bazı ülkelerin vatandaşlarına getirdiği Amerika’ya seyahat yasağında güncelleme yapmıştı.

Yeni listede Çad, İran, Libya, Kuzey Kore, Somali, Suriye, Venezuela ve Yemen yer alıyor. Süresiz olduğu belirtilen düzenleme, 18 Ekim’de yürürlüğe girecek. Buna göre yeni listede Sudan çıkarılırken, yerine üç yeni ülke Çad, Venezuela ve Kuzey Kore eklendi.

Amerikalı yetkililer, listedeki ülkelerin Amerika’yla terör ve diğer bilgi paylaşmayı reddettiğini söyledi.

Yeni liste, Trump’ın nüfusu Müslüman çoğunluğu 6 ülkenin vatandaşlarına yönelik bir önceki geçici seyahat yasağının süresi dolmak üzereyken açıklandı. Önceki listede İran, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen bulunuyordu. Bu ülkelerin vatandaşları, “ABD’deki bir kişi ya da kuruluşla somut bir bağları olduğunu kanıtlamadıkları” müddetçe yasak kapsamına dahil edilmişti.

Trump’ın yeni kararına tepkiler gecikmedi. Özellikle insan hakları kuruluşları ve göçmenler konusunda faaliyet gösteren diğer gruplar, süratle yeni seyahat yasağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve genelde de olumsuz karşıladı.

Amerika’da Müslümanlar’ın haklarını savunan en büyük sivil toplum kuruluşu olan Amerika İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Trump’ın başkanlık görevine başladıktan hemen sonra hayata geçirmeye çalıştığı “Müslüman yasağı”nın son versiyonunun da, yönetimin “çirkin beyaz ırkçı ajandasının” bir parçası olduğunu savundu.

Trump yeni listeyle ilgili açıklamasında, “Başkan olarak, ABD ve halkının güvenlik ve çıkarlarını koruma yönünde hareket etmeliyim. Açıklanan kısıtlamalar sert ve (belirli ülkeler için) özel tasarlanmış nitelikte ve yabancı hükümetlere ‘güvenliği geliştirmek için bizimle çalışmalısınız’ mesajını gönderiyor” dedi.

Yeni listeyle ilgili açıklamada, “Kuzey Kore hiçbir bakımdan ABD hükümetiyle işbirliği yapmıyor ve bilgi paylaşımına yönelik hiçbir talebi yerine getirmiyor” ifadesi kullanıldı.

Venezuela için de, “vatandaşlarının ulusal güvenlik ya da kamu güvenliğine tehdit oluşturup-oluşturmadığının tespiti” konusunda işbirliği yapmamakla eleştirildi.

Terörle mücadelede “değerli ve önemli” bir ortak olarak tanımlanan Çad’ın ise, terörle bağlantılı ve diğer kamu güvenliğiyle ilgili bilgi paylaşmadığı belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü de yeni yasağa tepki gösterdi.

Açıklamada, bir önceki yasağın yürürlüğe girmesinden sonraki 10 ayda, “ailelerin parçalandığını ve birkaç kişinin işlediği suçlar yüzünden ülkelerin tüm halkının şeytan gibi gösterildiğini gördük” denildi. Örgütün açıklamasında, “Düzenleme, tek istekleri Amerika’ya seyahat etmek, orada çalışmak ya da okumak olanlar için felaket sonuçlar doğurdu. Bugün açıklanan adım da ne bu gerilimi yatıştırıyor ne de herhangi bir kişiyi emniyetli hale getiriyor” değerlendirmesine yer verildi.

Trump geçen hafta Londra metrosundaki terör saldırısın ardından “daha sert” seyahat yasağı çağrısında bulunmuştu.

Başkan Trump’ın ilk seyahat yasağı da ülke genelinde büyük çaplı protestolara neden olmuş ve mahkemelere taşınmıştı. Yasağı federal mahkemeler bozmuş ancak daha sonra Anayasa Mahkemesi kısmen geri yürürlüğe koymuştu.

.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG