Erişilebilirlik

Trump Seçmen Tabanıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor


Trump Seçmen Tabanıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Başkanlığının beşinci ayında Donald Trump’ın sahip olduğu kamuoyu desteği yüzde kırk civarlarında dolaşıyor ve bu bir Amerika başkanının ilk aylarında sahip olduğu en düşük destek anlamına geliyor. Trump’ın sağlam destekçileri bu hafta Iowa’da bir mitingde bir araya geldi

Iowa’daki mitingde Trump eski günlerde olduğu gibi kendisine koşulsuz destek verenlerin arasındaydı: “Washington bataklığını terk edebilmek ve gerçekten çalışkan insanlarla birlikte olabilmek muhteşem birşey. Biz onlara Amerikalı vatanseverler diyoruz. Hepsi harika insanlar.”

Donald Trump, yönetiminin göreve geldiği beş aydan bu yana yaptıklarıyla övünüyor ve bunu muhteşem bir ilerleme olarak nitelendiriyor. Trump aynı zamanda başkanlığının ilk aylarında yanında duranlardan da saygıyla söz ediyor:

“Daha önce bu ülke taraihinde hiç görülmemiş bir şekilde bu yolculuğu birlikte gerçekleştirdik. Ortak duygularımız, kalplerimizle herşeyi düzene koyuyor ve ülkemizi düzeltiyoruz.”

Trump’ın bu mitingi Georgia eyaletinde başkana ve Cumhuriyetçiler’e büyük bir güç katan Karen Handel’in seçim zaferinden hemen sonra yapıldı.

Demokratlar, artan Trump karşıtı havanın günü kurtaracağını umuyorlardı ama Georgia’daki kayıp üzerine hayal kırıklığı yaşadılar.

Ancak Demokrat Parti’nin eski başkan aday adayı Bernie Sanders önümüzdeki yıl yapılacak Temsilciler Meclisi seçimine giderken de Başkan Trump’ın partisi için ana odak noktası olmayı sürdüreceğini söylüyor.

Demokratlar Trump göreve geldiğinden bu yana yapılan beş ara seçimi kaybetti. Emory üniversitesi uzmanı Andra Gillespie, “Belki de Demokratlar için artık bir ruh değişikliğine gitme zamanı gelmiştir” diyor: “Demokrat Parti’nin kendi merkeziyetçi ve ilerici tabanında uzlaşma sağlanması açısından ciddi bir tedirginlik olduğunu düşünüyorum ve bu konuda parti içinde sert tartışmalar olmasını bekliyorum.”

Partilerüstü Politika Merkezi uzmanı John Fortier, başkan açısından mücadelenin Rusya soruşturması konusunun ötesine geçeceğini ve Trump’ın yeniden kendi gündemine odaklanacağını söylüyor: “Sanırım size karşı damla damla haber sızarken bunu durdurmanız zor. Konuşacak başka konular bulmak, gündemi değiştirmek, belli bazı konular üzerinde yönetimin bakış açısını açık olarak ortaya koymak, bunlar belki yardımcı olabilir. Ama bu noktada ortada çok ciddi bir durum var ve yönetimin bunlarla bir süre daha uğraşacağını düşünüyorum.”

Başkanın bir sonraki büyük sınavı mevcut durumda kaderi belirsiz olan sağlık yasa tasarısını Senato’dan geçirmek olacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG