Erişilebilirlik

Trump Seçimlerin Ertelenmesi Fikrini Ortaya Attı 


Başkan Donald Trump, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinin ertelenmesi fikrini ortaya attı.

Trump, Twitter üzerinden paylaştığı mesajında, posta yoluyla oy kullanmanın hileye neden olabileceği iddiasını yineleyerek, “oylar güvenli kullanılana kadar” seçimlerin ertelenmesi seçeneğini gündeme getirdi.

Trump mesajında, “Kapsamlı şekilde posta yoluyla oy kullanma nedeniyle 2020 seçimleri tarihin en kusurlu ve hileli seçimi olacak. ABD açısından büyük bir utanç kaynağı oluşturacak. İnsanlar düzgün, güvenli ve emniyetli biçimde oy kullanabilene kadar seçimler ertelense?” diye yazdı.

ABD’de seçim tarihi Anayasal güvence altında ve değişiklik için Kongre’nin karar alması gerekiyor.

Seçim kampanyası sözcüsü: "Başkan sadece bir soru sordu"

Başkan Trump’ın, seçimlerin ertelenmesi fikrini dile getirmesine Beyaz Saray yetkililerinden henüz bir yorum gelmedi. Reuters'ın haberine göre, Beyaz Saray yetkilileri Trump'ın tweet'iyle ilgili soruları seçim kampanyası ekibine yönlendirdi.

CNN'in haberine göre Trump'ın seçim kampanyası sözcüsü Hogan Gidley, Trump'ın "sadece bir soru sorduğunu" söyledi. Gidley yaptığı açıklamada, "Başkan, Demokratlar'ın posta yoluyla oy kullanma konusundaki ısrarlarıyla yarattıkları kaosla ilgili sadece bir soru sordu" ifadesini kullandı.

Cumhuriyetçiler de tepki gösterdi

Trump'ın tweet'inin hemen ardından sadece Demokratlar değil Cumhuriyetçiler de tepkilerini dile getirdi.

Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ve Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler'in lideri Kevin McCarthy dahil çok sayıda Cumhuriyetçi Kongre üyesi, seçimlerin ertelenmesi fikrini reddetti.

McCarthy, "Federal seçimlerin tarihinde, seçimlerin yapılmaması asla söz konusu olmadı" derken, Trump'a yakın bir başka isim Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham de, "Seçimleri ertelemek muhtemelen iyi bir fikir olmaz. Posta yoluyla oy kullanmayla ilgili endişeleri meşru ama seçimleri ertelemek buna doğru bir yanıt değil" ifadesini kullandı.

Senatör McConnell da, WNKY-TV'ye verdiği mülakatta, ABD'de savaşlar ve ekonomik krizler dahil her zaman seçimlerin zamanında yapıldığına dikkati çekerek, "Durum ne olursa olsun bununla başa çıkacağız ve seçimleri planlandığı gibi 3 Kasım'da yapacağız" dedi.

Muhafazakar Cumhuriyetçi senatör Ted Cruz, "Seçim hilesi ciddi bir sorun ve bunu engellememiz hayati önem taşıyor ama hayır, seçimleri ertelememeliyiz" derken, bir başka muhafazakar Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio da, seçim tarihinin değişmemesi gerektiğini vurguladı.

Demokratlar: "Seçimleri erteleme mümkün değil"

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili üyelerinden Dan Kildee, Twitter üzerinden, "Görevdeki bir başkan, iktidarda kalmaya devam etmek için yalanlar üretiyor ve seçimleri ertelemeyi öneriyor. Buna izin vermeyin. Cumhuriyetçi, bağımsız, Demokrat, herkes, Başkan'ın kanun tanımazlığına ve Anayasa'yı tamamen hiçe saymasına tepki göstermeli" açıklamasını yaptı.

Temsilciler Meclisi'nde seçim güvenliğini denetleyen komisyonun başkanı Demokrat Zoe Lofgren da, Reuters'a yaptığı açıklamada, sadece Kongre'nin seçim tarihini değiştirebileceğini ve hiçbir koşulda da böyle bir adım atmayı değerlendirmeyeceklerini belirtti.

Demokrat Senatör Tom Udall da, "Başkan'ın seçimleri erteleyebilmesi mümkün değil. Pandemi konusundaki beceriksizliğinden dikkatleri dağıtmasına izin vermemeliyiz" dedi.

Bush döneminin Beyaz Saray sözcüsü: "Mesajı silmeli"

Eski Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush döneminin Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer da, Trump'ın bu mesajı silmesi gerektiğini söyledi. Fleischer, "Bu hiç kimsenin, özellikle de Başkan'ın ortaya atmaması gereken bir fikir. Demokrasimiz, herkesin kuralları bildiği ve bu kuralların herkes için geçerli olduğu seçimlere dayanıyor. Sayın Başkan lütfen bu hususa müdahale ediyor gibi bile yapmayın. Bu zararlı bir fikir" ifadelerini kullandı.

Trump'ın eski kampanya danışmanlarından Barry Bennett da, Trump'ın mesajında ciddi olduğunu düşünmediğini söyledi. Bennett, "Bence sadece gündem oluşturmaya, insanların üzerinde konuşacağı başka bir şey ortaya atmaya çalışıyor" dedi.

Başkan Trump bir süredir, Corona virüsü salgını nedeniyle ön seçimlerde sıklıkla kullanılan posta yoluyla oy kullanma yönteminin meşruiyetini sorgulayan açıklamalarda bulunuyor. Herhangi bir kanıt ortaya koymadan, seçimlere hile karıştırılacağı iddialarını zaman zaman gündeme getiren Trump, seçimi kaybetmesi halinde resmi sonuçları kabul edip-etmeyeceği konusunda da bugüne kadar net bir açıklama yapmadı.

Trump’ın seçimlerde Demokrat Parti’den rakibi olması öngörülen Joe Biden dahil Demokratlar’ın, Trump’ın 3 Kasım seçimlerine müdahale edebileceği endişeleri nedeniyle seçmenleri ve seçimleri korumak için hazırlıklar yapmaya başladıkları belirtilmişti.

Son anketlere göre Başkan Trump, hem ülke genelinde hem de çekişmeye sahne olması beklenen eyaletlerde Biden’ın gerisinde görünüyor.

Trump'ın tweet'i, ABD Ticaret Bakanlığı'nın ülke ekonomisinin 1930 Buhranı'ndan bu yana en sert daralmayı yaşadığını gösterdiği raporuyla da aynı güne denk geldi.

XS
SM
MD
LG