Erişilebilirlik

Trump: ‘Rusya ABD’ye Gülüyor Olmalı’


ABD Başkanı Donald Trump, Moskova’nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği ile ilgili soruşturmaların tırmanmasına tepki gösterdi. Trump, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Rus yetkililer bize gülüyor olmalı” dedi.

Donald Trump, “Rus yetkililer, yalancı basının ABD’ye ve Demokratlar’ın seçimi kaybetmesine uydurduğu sudan bahanelere gülüyor olmalı” diye yazdı.

Trump’ın açıklamaları, Trump yönetiminin Rusya ile bağlantılarının tartışıldığı bir süreçte geldi. Trump’ın damadı ve başdanışmanı olan Jared Kushner’ın, daha başkanlık yemini öncesinde Rusya ile gizli iletişim kanalları kurulmasını önerdiği iddia ediliyor.

ABD'li Cumhuriyetçi senatör John McCain de konuyla ilgili, “Yönetimden bazı yetkililerin, bunu standart prosedür olarak gördüğünü biliyorum. Ancak bana göre daha başkanlık yemin töreni bile yapılmamışken ve henüz daha resmi ataması bile yapılmamışken birinin böyle hareket etmesi standart prosedür değildir” dedi.

Canberra’da güvenlik konulu bir toplantıya katılan McCain, Avustralya Yayın Kuruluşu'na verdiği söyleşide, Rusya’nın ABD ve başka ülkelerdeki seçimlere müdahale etmeye çalışarak, demokrasinin temelini yıkmaya çalıştığını savundu.

“Rusya IŞİD’den daha tehlikeli”

Senatör McCain, Rusya ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in IŞİD'den daha tehlikeli olduğunu söyledi.

New York Times gazetesi ise Beyaz Saray Sözcüsü Hope Hicks’in, “Kushner geçiş süreci yetkilisi olarak hareket etti, Kongre soruşturmalarında konuyu tartışmayı kabul ediyor” sözlerine yer verdi.

Avukatı da Kushner’in Kongre soruşturmalarında işbirliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Senatör Bob Corker de Kushner için “Açık birine benziyor. Zamanı geldiğinde kendi adına konuşmasına izin veririm” dedi.

Donald Trump ise, damadının arkasında durarak Rusya bağlantılarını reddediyor. New York Times’a konuşan Trump, “Jared ülke için harika bir iş yapıyor. Ona güvenim tam. Hemen herkesin saygı duyduğu biri ve ülkemizi milyarlarca dolar tasarruf ettirecek projeler üzerinde çalışıyor. Buna ek olarak da, belki de en önemlisi, çok iyi bir insan" dedi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster ve İç Güvenlik Bakanı John Kelly de Kushner’in Moskova açılımında yanlış bir şey olmadığını söylüyor.

Kushner’in Rusya bağlantıları ile ilgili son iddialar, Trump’ın dokuz günlük yurtdışı ziyareti sırasında ortaya atılmıştı. Washington Post gazetesinin gündeme getirdiği iddialara ABD Başkanı’nın yanıtı sert olmuştu.

Trump, Twitter hesabından, “Bana göre, Beyaz Saray'dan çıkan sızıntıların büyük kısmı #yalanhaber medyasının uydurma yalanları. Yalan haber medyasında ne zaman ismi verilmeyen 'kaynaklara göre' ifadesini görürseniz, bu kaynakların gerçekte varolmaması ve yalan haber yazanlarca uydurulmuş olması çok olasıdır. #Yalanhaberler düşmanımızdır” diye yazmıştı.

ABD Başkanı, Twitter kullanma şeklini de savundu ve “Basın sosyal medya kullanmamı kötü göstermek için elinden geleni yapıyor çünkü Amerika’nın gerçekleri duymasını istemiyor” mesajını paylaştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG