Erişilebilirlik

Trump Putin'in İran Zirvesi Çağrısına Katılmayacak


ABD Başkanı Donald Trump, Rusya lideri Vladimir Putin’in İran konusunda dünya liderlerinin katılımıyla bir İran zirvesi yapılması çağrısına büyük olasılıkla katılmayacağını söyledi.

Trump ayrıca ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne sunduğu İran’a silah ambargosunun uzatılması tasarısının reddedilmesiyle ilgili olarak da önümüzdeki hafta bu konu üzerine yeniden eğileceklerini söyledi.

Trump yönetimi 2015’te imzalanan nükleer anlaşma dahilinde İran’a yönelik BM tarafından kaldırılan tüm ambargoların yeniden devreye alınması tehdidinde bulunuyor. Ancak uzmanlar bu noktada ABD’nin zorlanacağı yorumlarını yapıyorlar.

Putin’in dünya liderlerine İran konusunu görüşmek üzere yaptığı çağrının ardından ABD’nin İran ambargosu konusunda Güvenlik Konseyi’ne getirdiği öneri reddedildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Putin'in çağrısıyla yapılması beklenen İran zirvesine de büyük olasılıkla katılmayacağını dile getirdi.

ABD tarafından sunulan İran’a yönelik Ekim ayında süresi dolacak olan silah ambargosunun uzatılması tasarısı BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin’in onay vermemesi nedeniyle kabul edilmedi. Tasarıya Amerika’yla birlikte Fransa, Almanya, İngiltere ve Dominik Cumhuriyeti evet oyu verdi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ABD’nin tasarısının reddedilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada bunun ABD açısından utanç verici olduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik silah ambargosunu uzatmama kararına İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi de tepki gösterdi. Aşkenazi, bunun İran’ın Ortadoğu’da istikrar bozucu faaliyetlerini arttıracağını öne sürdü.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG