Erişilebilirlik

ABD’de Portland Tartışması


Başkan Donald Trump, karşıt gösterilerin yer aldığı ve bir kişinin hayatını kaybettiği Oregon eyaletinin Portland kentiyle ilgili sosyal medyadan mesajlar paylaştı.

Trump mesajlarından birinde bölgeye federal güvenlik gücü istemeyen kentin Belediye Başkanı Demokrat Ted Wheeler'ı eleştirdi ve Portland halkının güvenliğinin olmamasına daha fazla katlanmayacağını belirtti.

Başkan, federal güvenlik güçlerinin kentteki gösterilere müdahale etmesi gerektiğini savundu. Trump bir kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgiliyse yorumda bulunmadı.

Trump, Ulusal Muhafızlar'ın protestolara müdahale etmesi gerektiği mesajını verdi.

Bir başka Twitter mesajında da Trump Wheeler'ı beceriksizlikle suçladı ve Belediye Başkanı'nın Demokrat Başkan adayı Joe Biden'a benzediğini kaydetti.

Wheeler'ın Trump'a yanıtı gecikmedi. Portland Belediye Başkanı düzenlediği basın toplantısında nefreti ve bölünmeyi körükleyenin Trump olduğunu kaydetti.

Demokrat Parti başkan adayı Joe Biden da Trump'ın umursamaz şekilde şiddeti cesaretlendirdiğini belirtti.

Portland, 25 Mayıs’ta siyah George Floyd’un Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde polis tarafından gözaltına alınırken hayatını kaybetmesinden bu yana protestolara sahne oluyor.

Son olarak siyah Jacob Blake’in Wisconsin eyaletinin Kenosha kentinde polis kurşunlarına hedef olması, kentteki protestoları arttırmış durumda.

Cumartesi günü kentte Trump destekçileriyle polis şiddetini protesto edenler arasında çatışmalar yaşanmış bir kişi hayatını kaybetmişti.

Polis, olayla ilgili 10 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

İç Güvenlik Bakanı da Portland'la ilgili olarak bütün seçeneklerin masada olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG