Erişilebilirlik

Trump Portland Saldırısını Kınadı


Başkan Donald Trump Portland’da iki Müslüman kızı savunurken öldürülen iki Amerikan vatandaşıyla ilgili olarak Başkanlık Twitter hesabından paylaşımda bulundu, “saldırı kabul edilemez” dedi.

Cuma akşamı Oregon eyaletinin Portland kentinde bir trende Jeremy Joseph Christian adlı bir kişi aynı trende seyahat eden biri başörtülü iki Müslüman genç kıza hakaret etmeye başladı. “Bu ülkeden, bu trenden defolun. Müslümanlardan nefret ediyorum, hepsi suçlu” diye bağıran Christian’a trende bulunan üç kişi müdahale etti, bunun üzerine Christian, bu üç kişiye bıçakla saldırırak ikisini öldürmüş, birini de ağır yaralamıştı.

Olayın ardından kaçan Christian polis tarafından yakalandı. Hayatını kaybeden Taliesin Myrddin Namkai-Meche ve Ricky John Best ile ağır yaralanan Micah David-Cole Fletcher için Portland şehrinde Cumartesi akşamı yaklaşık bin kişi gösteri yaptı ve hayatını kaybedenlerin aileleri için yardım kampanyası başlattı. Şu ana kadar aileler için yaklaşık 800 bin dolar yardım toplandığı bildiriliyor.

Öte yandan olayın meydana geldiği Cuma akşamından bu yana konuyla ilgili olarak Başkan Donald Trump’ın bir açıklama yapmaması ya da yorumda bulunmaması tepkilere neden oldu. Sosyal medyada “Neden açıklama yapmıyorsunuz?” şeklinde çok sayıda soruya maruz kalan Trump, bugün kendi şahsi Twitter hesabından değil ama Amerika Başkanlarının kullandığı resmi Twitter hesabı POTUS’tan bir paylaşımda bulundu.

Trump mesajında “Cuma akşamı Portland’da yaşanan şiddet dolu saldırı kabul edilemez. Hayatını kaybedenler nefrete ve hoşgörüsüzlüğe karşı bir duruş sergilediler. Dualarımız onlarla birlikte” diye yazdı.

Twitter’da başkan Donald Trump’a tepki gösterenlerden biri de CBS televizyonunun eski ünlü ana haber sunucusu Dan Rather oldu. Rather, Trump’a yönelik bir açık mektup yayınlayarak, Trump’ı, “Bu olay sizin kampanyanız boyunca üzerine gittiğiniz ve Beyaz Saray’da da devam ettirdiğiniz söylemlerinize uymuyor. Bu insanlar yasal olmayan bir göçmen ya da radikal İslamcı bir terörist tarafından öldürülmediler. Onlar baş örtülü bir kıza hakaret eden birine karşı durdukları için öldürüldüler” diye eleştirdi.

Amerikanın tanınmış müslüman aktivistlerinden Linda Sarsour da hayatını kaybedenler ve yaralanan kişinin fotoğraflarını Twitter üzerinden paylaşarak dayanışma mesajları verdi.

Sarsour, Twitter hesabında "Sizler Amerika'nın kahramanlarısınız. Taliesin Myrddin Namkai Meche & Ricky Best sizi seviyoruz. Cesaretinizi her zaman hatırlayacağız" diye yazdı.

The New York Times gazetesi, Linda Sarsour’un bu hafta New York City Üniversitesi’nde yapacağı konuşması öncesinde çok sayıda ölüm tehdidi mesajları aldığını yazdı. Habere göre Sarsour’a gönderilen mesajlarda “En iyi Arap ölü Arap'tır”, “Başına iki kurşun yiyeceksin”, “Senin de zamanın geldi” gibi ifadeler kullanıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG