Erişilebilirlik

Trump Papa Atışması


Trump Papa Atışması
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Cumhuriyetçi Parti’nin bir numaralı başkan aday adayı Donald Trump ve Papa Francis arasındaki sert atışma, Amerika’daki başkanlık yarışı tartışmalarına yeni bir boyut kazandırdı.

Meksika ziyaretinden Roma’ya dönerken bir muhabir, Papa Francis’e, Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı Donald Trump’ın Amerika-Meksika sınırına duvar örme planına ilişkin görüşlerini sordu. Para Francis, soruya, “Nerede olursa olsun sadece köprü kurmayı değil duvar örmeyi düşünen bir kişi Hristiyan olamaz” şeklinde yanıt verdi.

Seçim kampanyasına Güney Carolina eyaletinde devam eden Donald Trump ise Papa Francis’e sert yanıt verdi. İnancının Papa tarafından sorgulanmasının ‘çok ayıp’ olduğunu söyleyen Trump, daha sonra CNN Televizyonu’nda yayınlanan Cumhuriyetçi Parti toplantısında tonunu yumuşattı. Papa Francis’e büyük saygı duyduğunu söyleyen Trump, Amerika-Meksika sınırına ilişkin planı hakkında Papa’ya hatalı bilgi verilmiş olabileceğini belirtti.

Trump-Papa tartışması, Güney Carolina eyaletinde Cumartesi günü yapılacak Cumhuriyetçi Parti ön seçiminden iki gün önce yaşandı. Diğer Cumhuriyetçi Parti aday adayları, tartışmaya temkinli tepkiler verdi.

Eski Florida Valisi Jeb Bush, Papa’nın ruhani bir lider olduğunu, ancak Trump’ın inancını sorgulamasının uygun olmayacağını dile getirdi. Katolik olan Ohio Valisi John Kasich ise Papa’yı savunanların safında olduğunu, Papa Francis’in Katolik Kilisesi’nde birçok duvarı yıktığını, çok sayıda insana kilisenin kapılarını açtığını söyledi.

Bir diğer Katolik aday adayı Florida Senatörü Marco Rubio da Papa Francis’i övdü, ancak Amerika’nın, vatandaşlarının emniyetini sağlamak için göçmenlik yasalarını uygulamakla yükümlü olduğunu belirtti. Trump’la daha önce birçok konuda çatışan Texas Senatörü Ted Cruz ise bu sefer Trump’a bu konuda yüklenmedi ve “Bu konu Donald’la Papa arasındadır. Aralarına girmeyeceğim” demekle yetindi.

Öte yandan Trump, IŞİD militanlarının Vatikan’a saldırmaları durumunda Papa’nın ‘Keşke Trump başkan olsa’ diye dua edeceğini söyledi.

Katolikler, Amerika’daki toplam seçmen sayısının dörtte birini oluşturuyor. Bir sonraki ön seçimlerin yapılacağı Güney Carolina eyaletindeyse Katolik seçmen sayısı oldukça az. Son başkanlık seçimlerinde Katolik seçmenlerin tercihlerinin Cumhuriyetçi Parti’den Demokrat Parti’ye kaydığı gözleniyor. CNN Televizyonu’nun geçtiğimiz Eylül ayında yaptığı ankete göre Amerikan halkının yüzde 63’ü, Papa Francis hakkında olumlu görüşlere sahip.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG