Erişilebilirlik

‘Trump Özel Savcıyı Soruşturuyor’


Amerikan basınında yer alan haberlere göre Başkan Donald Trump’ın yardımcıları Rusya soruşturmasının özel savcısı Robert Mueller’ın ekibiyle ilgili geniş çaplı bir araştırma yapıyor. Haberlere göre bu araştırmanın amacı ekipte yer alan görevlilerle ilgili çıkar çatışması benzeri bilgiler bularak Rusya soruşturmasıyla ilgili güvenilirliğe gölge düşürmek.

Trump’ın avukatlarından Jay Sekulow, bu konuda araştırma ve değerlendirmelerinin sürekli olarak devam edeceğini ve uygun olan şekilde, gördükleri bir usulsüzlüğü dile getireceklerini hatta gerekirse doğrudan Mueller’a da ileteceklerini söyledi.

Özel Savcı Kimdir?
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Washington Post gazetesinin haberine göre Başkan, danışmanlarına bu soruşturma ile ilgili olarak bir sorun olması halinde kendisini ailesini ve yardımcılarını başkanlık yetkisi ile affetme durumu olup-olamayacağını sordu. Konudan haberdar olan bir kişi gazeteye Başkanın avukatlarının af getirme hakkına dair araştırma yaptıklarını anlattı.

New York Times gazetesine göre de Trump’ın danışmanları Mueller’ın ekibinde yer alan kişilerin profesyonel ve siyasi geçmişlerini araştırıyorlar. Gazete de bu araştırmanın amacını soruşturmayı yapanların güvenilirliği hakkında soru işaretleri oluşturmak ya da Mueller’a karşı bir dava geliştirmek olarak özetliyor.

Mueller, Başkanın çevresindeki kişilerin seçimler esnasında Rusya’dan yardım alıp almadıklarını ve Başkan’ın finansal geçmişini araştırmak üzere üst düzey savcılar ve güvenlik görevlilerindenoluşan bir ekip kurdu.

Trump’ın avukatları iddialar ile ilgili yorumu yapmayı reddederken New York Times’a konuşan danışmanlardan biri Başkan’ın sadece af getirme hakkını merak ettiğini ve ayrıca Mueller davası ile ilgili sınırlarını öğrenmek istediğini söyledi.

Trump’a yakın çalışan bu danışman Başkan’ın af hakkını sorgulaması ile ilgili “Bu kendimi affetmek için sabırsızlanıyorum” gibi bir anlama gelmiyor dedi.

Soruşturmadan rahatsız

Haberlere göre Başkan Donald Trump, Mueller’ın yürüttüğü soruşturmanın kendisi ve ailesinin finansal varlıklarına kadar uzanma ihtimalinden rahatsız.

Trump’ın büyük oğlu Donald Trump Jr., eski kampanya yöneticisi Paul Manafort ve Beyaz Saray başdanışmanı ve aynı zamanda damadı olan Jared Kushner önümüzdeki hafta Rus bir avukatla geçen yıl yaptıkları görüşme nedeniyle ifade verecekler.

Son haftalarda Başkan Donald Trump soruşturma kapsamında aile üyelerinin karşı karşıya kalacağı soruları öğrendikçe daha agresif bir tavır sergilemeye başladı.

Washington Post gazetesi, Başkan’ın Mueller’ın kendisinin geriye dönük vergi kayıtlarına ulaşabileceğini öğrendiğinde bundan özellikle rahatsız olduğunu danışmanlarına söylediğini yazdı.

Jimmy Carter ile başlamış olan bir geleneği sonlandıran Trump geriye dönük vergi kayıtlarını sunmayı reddetti.

Çarşamba günü New York Times gazetesine verdiği röportajda da Başkan Trump Mueller’ın yürüttüğü soruşturmanın çıkar çatışmaları ile dolu olduğunu ve özel yetkili savcının soruşturmayı ailesinin finansal varlıklarına uzandırmaması gerektiğini söyledi.

Trump “Bu yetki ihlali olur çünkü bu soruşturma sadece Rusya ile ilgili” dedi.

New York Times gazetesine bilgi veren üst düzey bir yetkiliye göre, Mueller’ın ekibi soruşturmasını finansal kayıtlara doğru da genişletti ve ilgili kurumlardan Manafort ile de ilgili dokümanı talep etti. Söz konusu kayıtların Trump’ın kampanyası başlamadan çok öncesini kapsayan bir vergi suçları soruşturmasını içerdiği ifade ediliyor. Manafort bu davada daha önce suçlanmış değildi.

New York Times’a göre federal savcılar, Deutsche Bank’la da Trump’ın bankadaki hesaplarıyla ilgili irtibata geçtiler. Bankanın söz konusu bilgileri Mueller’la paylaşması bekleniyor.

Yine medyada yer alan haberlere göre ve konuyla ilgili bilgi sahibi iki kişinin aktardığına göre son gelişmeler karşısında zorlanan Trump hukuk ekibinden sözcü Mark Corallo istifa etti. Corallo Mueller’i kamuoyu önünde açıkça eleştirmekten kaçınan kişilerden biriydi çünkü ikilinin yakın bir ilişkisi söz konusuydu.

Basına bilgi veren kaynaklara göre Corallo devam eden operasyon ve iç çekişmelerden her geçen gün daha fazla rahatsızlık duyuyordu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG