Erişilebilirlik

Trump Müslüman Karşıtı Videoları ‘Retweet’ Etti


Başkan Donald Trump, aşırı sağcı bir grubun Müslüman karşıtı bazı videolarını “retweet” etti.

Trump, Müslümanlar’ın uyguladığı iddia edilen şiddeti gösterme maksadıyla aşırı sağcı “Britain First” adlı grubun başkan yardımcısı Jayda Fransen tarafından paylaşılan tweetleri bu sabah erken saatlerde “retweet” etti.

Grubun tweet’lerinde, “VIDEO: İslamcı çete genç erkeği çatıdan itiyor ve onu öldürene kadar dövüyor!”, “VIDEO: Müslüman Bakire Meryem heykelini yok ediyor!” ve “VIDEO: Müslüman göçmen koltuk değnekli Hollandalı genç erkeği dövüyor!” yazıyor.

Britain First, çok kültürlülüğe ve İngiltere’nin “İslamileştirilmesi” olarak adlandırdığı uygulamalara karşı çıkan aşırı sağlı bir grup. Yerel ve ulusal seçimlerde adayları yarıştı ancak pek başarı sağlayamadı. Grup, camilerin inşası ve genişletilmesi projelerine karşı da kampanyalar düzenledi.

Trump bu videoları neden kendi hesabında yeniden paylaştığı konusunda bir açıklamada bulunmadı.

Trump'ın paylaşımlarına İngiltere Başbakanı Theresa May'den tepki geldi. May'in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, "Başkanın bu yapması yanlıştır. Britain First, nefret söylemleri ve yalanları dolaşıma sokarak toplumları bölmye çalışıyor. Yasalara saygılı halk arasında kaygıyı arttırıyorlar" dendi.

Aslında küçük ve uç bir grup olan Britain First, ABD Başkanı’nın ilgisi sayesinde profillerini yükseltmekten memnun. Jayda Fransen Twitter üzerinden hemen büyük harflerle yanıt yazarak, “Donald Trump’ın kendisi bu videoları retweet etti ve 44 milyon civarında takipçisi var! Tanrı seni korusun Trump! Tanrı Amerika’yı korusun!” ifadesini kullandı.

Yakın geçmişte dini tahrik ve hakaret gibi suçlamalardan hakkında dava açılan Fransen, şu anda kefaletle serbest bırakılmış durumda. Fransen geçen yıl da başörtüsü takan bir Müslüman kadına sözlü sataşma ve küfürden dolayı para cezasına çarptırılmıştı.

Trump’ın retweet’leri, milletvekili eşi Jo Cox’un geçen yıl aşırı sağ görüşlere sahip bir kişi tarafından öldürüldüğü Brendan Cox tarafından kınandı.

Cox, Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Trump kendi ülkesinde aşırı sağı meşrulaştırdı, şimdi bunu bizim ülkemizde yapmaya çalışıyor. Nefret yaymanın olumsuz sonuçları vardır; Başkan kendisinden utanmalı” diye yazdı.

Ünlü TV sunucusu Piers Morgan da ABD Başkanı’nı kınayarak. “Günaydın Sayın Başkan – Nefret dolu, ırkçı aşırı sağcı bir grup olanBritain First’in doğrulanmamış videolarını retweet ederek ne yapmaya çalışıyorsunuz? Lütfen bu deliliğe son verin ve retweet’lerinizi geri alın” şeklinde Twitter mesajı paylaştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG