Erişilebilirlik

Özür Dileyen Trump Yarıştan Çekilmiyor


Seçimlere bir ay, başkanlık açık oturumuna bir gün kala ABD, yeni bir skandalla çalkalanıyor. Washington Post gazetesi, Donald Trump’a ait bir ses kaydını yayınladı. Kayıtta Donald Trump’ın kadınlar hakkında uygunsuz sözleri yer alıyor.

Trump, 2005 yılında katıldığı bir şov programında sunucu Billy Bush ile bir otobüste, diğer sunucu Nancy O'Dell hakkında ağza alınmayacak bir konuşma yapıyor. Mikrofonu açık olduğunun farkında olmayan Cumhuriyetçi başkan adayı, “Ona yaklaştım ama başaramadım. İtiraf ediyorum. (…) Evliydi” diyor.

Trump’ın, otobüsle geldikleri dizi setinde, kendilerini karşılayan oyuncu Arianne Zucker’le ilgili sözleri de, büyük tepki topladı. Trump “Ağzıma naneli şeker atmalıyım. Olur da onu öpmeye başlarsam lazım olur. Güzel kadınlara otomatikman ilgi duyuyorum. Öpmeye başlıyorum. Mıknatıs gibi. Öpüyorum. Beklemiyorum. Ve yıldızsan bunu yapmana izin verirler. İstediğini yapabilirsin. (…) Ne istersen yapabilirsin” derken duyuluyor. Cumhuriyetçi aday, konuşma sırasında şu anki eşi Melania Trump ile evliydi.

Donald Trump, Cuma akşamüstü yayınlanan bu konuşmalarından sonra, Cumartesi sabaha karşı bir özür videosu yayınladı. Trump, müstehcen konuşmalarıyla ilgili “Hiçbir zaman mükemmel biri olduğumu söylemedim. Olduğumdan farklı davranmadım. Daha önce de pişman olduğum şeyler söyledim ve yaptım. 10 yıl önce ettiğim ve bugün ortaya çıkan sözlerim de bu pişmanlıklarımdan biri. Beni tanıyan herkes bilir ki bu sözler beni yansıtmıyor. Söyledim, hata yaptım, özür dilerim. Amerika’da değişim için tüm ülkeyi gezdim ve bu ziyaretler beni de değiştirdi. (…) Gelecekte daha iyi bir adam olacak ve sizi hayal kırıklığına uğratmayacağım” dedi.

Trump, özür videosunun sonunda da Demokrat aday Hillary Clinton’a, eşi üzerinden yüklendi ve “Bill Clinton kadınları gerçekten taciz etti ve Hillary de eşinin kurbanlarını utandırdı ve onlara saldırdı” dedi.

Partisinin desteğini kaybediyor

Cumhuriyetçi aday sözlerini, “Pazar günkü açık oturumda görüşmek üzere” diye bitirdi ama düello öncesinde partisinin önemli isimlerinin desteğini kaybetmiş görünüyor.

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi Başkanı Reince Priebus, yazılı açıklamasında “Hiçbir kadın bu şekilde tanımlanmamalı ve bu tavırda bir konuşmanın konusu asla olmamalı, asla” dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan da, mide bulandırıcı olarak nitelediği konuyla ilgili olarak, Trump’ın kadınlara saygı duyduğunu göstermek için çalışacağını umduğunu söyledi. Ayrıca Trump’ın Cumartesi günü Wisconsin’de yapılacak sonbahar festivaline de katılmayacağını açıkladı. Paul Ryan aynı zamanda Wisconsin milletvekili.

Cumhuriyetçi Senatör Mark Kirk ise Trump’ın başkan adaylığından çekilmesi ve acil bir aday değişikliğine gidilmesi gerektiğini belirtti.

2008’de Cumhuriyetçiler'in başkan adayı olan Senatör John McCain de, Trump’ın bu davranışlarının sorumluluğunu üstlenmesi, sonuçlarına da tek başına katlanması gerektiğini söyledi.

Önseçimlerde Trump’ın rakibi olan Jeb Bush da sosyal medya hesabından, “İki değerli kız çocuğunun dedesi olarak, Donald Trump’ın kadınları alçaltan bu sözlerini, hiçbir özürle telafi edebileceğini düşünmüyorum” mesajını paylaştı.

Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton ise, konuşmaları korkunç olarak niteledi ve sosyal medya hesabında “Bu adamın başkan olmasına izin veremeyiz” diye yazdı.

'Çekilme Olasılığım Sıfır'

Tüm bu tepkilere rağmen Cumhurşyetçi aday, başkanlık yarışından çekilmeyi düşünmüyor. Skandalı ortayan çıkaran Washington Post gazetesine ardından da Wall Street Journal'a konuşan Trump, çekilme olasılığının sıfır olduğunu söyledi ve "Hayatımda hiçbir yarıştan çekilmedim. Çok güçlü bir desteğe sahibim. Çünkü Hillary Clinton çok kusurlu bir aday" diye konuştu​

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG