Erişilebilirlik

‘Trump Mueller’ı Görevden Almaktan Söz Etmiyor’


Beyaz Saray’dan Rusya’nın 2016 başkanlık seçimine muhtemel müdahelesini soruşturan Özel Savcı Robet Mueller’la ilgili açıklama geldi. Başkanlık danışmanı Kellyanne Conway Trump’ın Mueller’ı görevden almaktan söz bile etmediğini kaydetti.

Rusya’nın 2016 başkanlık seçimine olası müdahalesini soruşturan Özel Savcı Robert Mueller’le ilgili Beyaz Saray’dan açıklama var.

Başkanlık müsteşarı ABC’de yayınlanan This Week-Bu Hafta programında yaptığı açıklamada “Başkan bundan söz etmedi bile, Başkan Bob Mueller’ı görevden almayı tartışmıyor” dedi.

Conway, aylardır devam eden soruşturmaların bir sonuca hiçbirşeye varmadığı düşüncesinde.

Conway, “Seçim sonuçlarını etkileme ve değiştirmeyle ilgili doğrudan kanıt sözü verilmişti, burda onların hiçbiri yok” dedi.

Bu tartışmaları gündeme getiren ise Wall Street Journal gazetesinde yer alan Robert Mueller'in Rusya soruşturmasıyla ilgili olarak “büyük jüri” oluşturduğu haberi.

Amerikan yargı sisteminin bir parçası olan “büyük jüri” genelde 23 kişiden oluşuyor ve bir iddia yargıya intikal ettiğinde, bu iddianın geçerliliğini belirliyor.

Uzmanlar, Mueller’ın büyük jüri kurmasını soruşturmanın ciddiyet ve derinlik kazanmasının işareti olarak yorumluyorlar.

Senato’nun yaklaşık 1 aylık tatile çıkmasından iki senatör de özel savcıların kovulmasını zorlaştıran bir tasarı sunmuştu.

Demokrat Partili Chris Coons ve Cumhuriyetçi Thom Tillis’in hazırladığı tasarıya göre, Başkan, görevi suiistimal, çıkar çatışması, ağır hastalık ve ya benzer iyi bir sebep olmadığı sürece, özel savcıyı görevden alamayacak.

Görevden alma kararı üç üyeli bir kurulun onayına bağlanacak.

Tasarı açıkça Mueller’ı Trump’a karşı korumayı amaçlıyor. Bazı uzmanlar, Başkan böyle bir şey yapmak istese, tasarı Senato’da oylanmadan önce bunu yapacağına dikkat çekiyor.

Demokrat Senatör Chris Coons a Bob Mueller’ın modern Amerikan tarihindeki en saygı duyulan hukuk otoritelerinden biri olduğunu söyledi ve “Cumhuriyetçi biri tarafından atanan Cumhuriyetçi olduğunu hatırlatırım” ifadesini kullandı.

ABC’ye konuşan Coons, “Bob Mueller’ın soruşturmasına izin verilip sonuca ulaşması Trump’ın yararına, hukukun üstünlüğünün yararına” dedi.

Başkan Donald Trump, Rusya soruşturmasını sürekli eleştiriyor. Rusya soruşturmasında Trump’ın kampanya yardımcılarının yasa dışı olarak Rus çıkarlarıyla işbirliği yapıp yapmadığı ve Trump’ın adalete engel olmaya çalışıp çalışmadığı araştırılıyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG