Erişilebilirlik

Arizona’da Göstericilere Trump’tan Tepki Polisten Sert Müdahale


Başkan Donald Trump, başkanlık kampanyasını, kararsız eyaletlerden Arizona’da sürdürdü. Trump eyaletin başkenti Pheonix’te yaptığı konuşmada, ülke genelindeki protesto gösterilerine sık sık değindi. Trump, ‘‘solcu çeteler’’in ABD’yi kaosa sürüklemesine izin vermeyeceğini söyledi.

Trump Phoenix’te Dream City Kilisesinin 3 bin kişilik oditoryumunda genç seçmenin karşısına çıktı. Etkinliği ‘‘Trump için Öğrenciler’’ adlı grup organize etti. Trump buradaki konuşmasında Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde 25 Mayıs’ta siyah Amerikalı George Floyd’un gözaltına alınırken hayatını kaybetmesinin ardından ülkede birçok kente yayılan protesto gösterilere geniş yer verdi.

Trump Pazartesi gecesi başkentteki protestocuların eski ABD başkanlarından Andrew Jackson’a ait heykeli yıkmaya çalışmasını ve Seattle’da bir özerk bölge ilan etmelerini, 3 Kasım seçimlerinde bir dönem daha Başkan seçilmesi için en önemli gerekçeler olarak gösterdi.

Trump, ‘‘Bu barışçı siyasi hareketin davranış biçimi değil. Bu totaliter yönetim yanlılarının, diktatörlerin ve ülkemizi sevmeyenlerin davranış biçimi’’ dedi.

Trump’ın konuştuğu Dream City Kilisesi önünde toplanan ve eylem yaptıkları bölgeyi ‘‘ifade özgürlüğü bölgesi’’ ilan eden yüzlerce gösterici ise polis tarafından dağıtıldı.

Göstericilerin yolları kapatmaya başlamasının ardından polis eylemi ‘‘yasa dışı toplanma’’ ilan etti. Reuters haber ajansı muhabirine göre polis, eylemcileri kiliseden uzaklaştırmak için kalabalıkların kontrol edilmesinde kullanılan askeri tür sersemletici el bombası kullandı.

Emniyetten yapılan açıklamada, eylemcilerin polise taş attıkları, trafiği engelledikleri ve Başkan’ın konvoyuna ayrılan koruma altındaki alana doğru ilerledikleri bildirildi.

Açıklamada polisin sersemleticilerin yanı sıra gaz bombası ve biber gazı da kullandığı, ancak olaylarda gözaltına alınan olmadığı belirtildi.

Trump, konuşmasında, ‘‘Irk eşitsizliği ve polis şiddetini protesto edenler tarihimizden nefret ediyor, değerlerimizden nefret ediyor. Amerikalılar olarak önem atfettiğimiz her şeyden nefret ediyor. Sol kanadın çetelerine boyun eğmeyeceğiz’’ dedi.

Trump Meksika sınırındaki duvarı teftiş etti

Trump, Phoenix’teki konuşmasından önce Arizona eyaletinin Meksika sınırındaki San Luis kentine giderek tamamlanan duvar inşasını teftiş etti. Duvarın önünde hem Beyaz Saray’ın resmi fotoğrafçısına hem de basın mensuplarına poz veren Trump duvarın, 200’üncü milini (320'nci kilometre) göstermek için konulan levhayı imzaladı.

Bu, Başkan Trump’ın bu yıl üçüncü Arizona ziyareti oldu. Trump, 2016 başkanlık seçimlerinde Arizona’yı az bir farkla kazanmıştı. Bu 3 Kasım seçimleri için yapılan anketlerse Demokrat rakibi Joe Biden’ı Trump’ın önünde gösteriyor.

ABD Başkanı Trump’ın Meksika sınırındaki duvarı teftiş ziyaretiyle, geçen hafta sonu siyasi bir gövde gösterisi olması umulan ancak koltukların bir bölümünün boş kaldığı Tulsa mitinginin ardından seçim kampanyasında yeniden ivme kazanmayı amaçladığı yorumu yapıldı.

Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde seçmen tabanını motive edeceğini düşündüğü Meksika sınırını ziyaretinde Başkan Trump, Arizona’nın Cumhuriyetçi Valisi Doug Ducey ve federal Sınır Devriye yetkilileriyle bir araya gelerek “Sınırımız hiç bu kadar güvenli olmadı” dedi.

Amerikan yönetimi, 2017 yılının Ocak ayından bu yana sınır boyunca 338 kilometrelik duvar inşasının tamamlandığını belirtiyor ancak bu duvarın sadece 4,8 kilometrelik kısmının daha önce hiçbir bariyerin bulunmadığı bölgelerde olduğu görülüyor.

Trump’ın ziyaret ettiği Arizona’da vaka sayıları tırmanışta

Başkan Trump’ın ziyareti Corona virüsü salgınının gölgesinde gerçekleşiyor. Arizona, Mayıs ayı sonlarından bu yana ABD’de vaka sayılarında artışın yaşandığı eyaletlerden biri. Arizona aynı zamanda ülke genelinde pozitif çıkan Corona testi oranının da en yüksek olduğu eyalet.

Başkan Trump’ın ziyaret ettiği gün eyalette günlük vaka sayısının 3.600 olduğu ve bir gün içinde de 42 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Arizona, hastaneye kaldırılan, yoğun bakımda bulunan ve solunum cihazına bağlı olan hasta sayısı bakımından da ülke genelinde ilk sıralarda.

Eyalette toplam vaka sayısı 58 bin 179. Can kaybı ise 1,384. Cumhuriyetçi Başkan Trump’ın konuşma yapmasının planlandığı Phoenix şehrinin Demokrat Partili belediye başkanı Kate Gallego, konuşmaya karşı çıkmış, bugüne kadar katıldığı etkinliklerde maske takmayan Trump’a maske takması çağrısında bulunmuştu.

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci, Salı günü Temsilciler Meclisi komisyonunda verdiği ifadede, “Florida, Teksas ve Arizona’da vaka sayılarında görülen artışlarla mücadelede önümüzdeki birkaç haftanın kritik olacağını” söyledi.

Başkan Trump 2016’daki başkanlık seçimlerinde Arizona eyaletini kılpayı kazanmıştı.

Trump’ın Arizona ziyaretini eleştiren rakibi Joe Biden, “Donald Trump bir kez daha Amerika’nın karşı karşıya olduğu kamu sağlığı ve ekonomik krizi çözmek için uğraş vermek yerine Güney sınırımızdaki pahalı, etkisiz ve ziyankar duvarına odaklanmayı sürdürüyor” dedi.

Trump'ın ziyaret ettiği kiliseden virüs öldüren teknoloji açıklaması

Trump'ın partinin genç seçmenlerinin karşısında konuştuğu Dream City Kilisesi yayınladığı bir videoda, ‘’COVID’i yüzde 99,9 oranında 10 dakika içinde öldüren’’ yeni bir ‘’iyonlaşma’’ teknolojisini devreye soktuğunu ve etkinliğe katılanların güvende olacağını belirtti.

Bu tür bir hava filtreleme cihazının, insanların yakın mesafede bulunduğu ortamlarda Corona virüsünün nefes yoluyla bulaşmasını engelleyebileceği yönünde bilimsel bir kanıtsa bulunmuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG