Erişilebilirlik

Trump: 'Ulusal Acil Durum İlan Edebilirim'


ABD Başkanı Donald Trump yaklaşık üç haftadır kapalı olan hükümetin yeniden açılması çabalarının sonuçsuz kalmasının ardından sınır kasabası McAllen'ı ziyaret etmek üzere Teksas'a gitti. Yola çıkmadan önce gazetecilerle konuşan Trump ulusal acil durum ilan etme hakkı olduğunu savundu ancak kesin bir ifade kullanmaktan kaçındı.

ABD Başkanı "Bunu yapmaya henüz hazır değilim ama yapmak zorunda kalırsam yaparım. Yapabilirim. Eğer sorunu çözemezsek muhtemelen yaparım. Neredeyse kesin yaparım diyebilirim" diye konuştu.

"Çin'le uğraşmak daha kolay"

Trump, Demokrat liderler Nancy Pelosi ve Chuck Schumer'la müzakere etmenin zor olduğunu "Çin'le bile daha kolay baş edilebiliyor" sözleriyle anlattı.

Trump'ın Meksika sınırına duvar örülmesi için Kongre engelini aşmak amacıyla acil durum ilan etmesi halinde, sınıra duvar için Savunma Bakanlığı bütçesinden ödenek kullanılması gündeme gelecek.

Ancak böyle bir hamle de şimdiden Amerikan siyasetinde tartışma başlatmış durumda. Demokratlar süreci mahkemeye taşıyabilir ve Trump yönetimi böyle bir durumda uzun sürebilecek bir hukuk mücadelesi içine girebillir. Zira Trump’ın acil durumlarda Savunma Bakanlığı için ayrılan parayı Meksika sınırına duvar projesi için kullanmasına imkan tanıyacak böyle bir hamlede bulunmasının hukuk dışı olacağını savunan çevreler var. Sınıra duvar örülmesini isteyen bazı Cumhuriyetçiler de duvar için paranın savunma bakanlığı bütçesinden karşılanmasına sıcak bakmıyor.

Trump’ın Teksas sınır kasabası McAllen'ı ziyareti,800 bin federal çalışanın ya zorunlu izne çıkmak ya da ücret almadan işe gitmek zorunda kaldığı ve hükümet krizinin 20. güne girdiği bir dönemde gerçekleşti.

Trump’ın ziyareti sırasında Meksika sınırındaki insani krizin ve güvenlik krizinin ancak sınıra duvar örülmesiyle çözülebileceği mesajı vermesi bekleniyor.

Başkan Trump ve Cumhuriyetçiler Demokratlar’dan Meksika sınırına duvar örülmesi ya da çelik bariyer konulması için 5,7 milyar dolarlık bir ödenek talep ediyor. Beyaz Saray’da dün taraflar arasında yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadı, Trump Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin hükümet açıldıktan sonra da Trump’ın sınır güvenliği planına destek vermeyeceğini söylemesi üzerine görüşmeleri “zaman kaybı” diyerek terk etti.

Ancak Trump bugün gazetecilere yaptığı açıklamalarda bu konunun da çarpıtıldığını, iddia edildiği gibi “öfke nöbetine” kapılıp toplantıyı terk etmediğini söyledi.

Başkan Trump, Twitter'dan paylaştığı mesajda da Senato azınlık lideri Demokrat senatör Chuck Schumer'in iddialarına atıfta bulunarak "Chuck benim masaya vurarak odadan çıktığım ve öfke nöbeti yaşadığımı iddia ederek her zamanki gibi en sevdiği yalanı söyledi. Bunu söyleyeceğini bildiğim için Nancy sınır güvenliğine hayır deyince, ben de kibarca bye-bye dedim" mesajını paylaştı.

Başkan Trump Teksas’tan iki Cumhuriyetçi senatör John Cornyn ve Ted Cruz’la birlikte Teksas’ı ziyaret ediyor. Trump’ın ziyareti sonrasında Cornyn bölge belediye başkanları, emniyet personelinin de katıldığı bir yuvarlak masa toplantısı düzenleyecek.

Kongre’deki Cumhuriyetçiler'in çoğunun desteğini arkasına alan Trump, hükümetin yeniden açılması amacıyla sunulan ancak sınıra duvar için ödenek sağlamayan hiçbir tasarıyı imzalamayacağını söyledi.

Demokratlar, Trump’ı sınırdaki durumla ilgili olarak korkuyu körüklemek ve 2016 seçim kampanyasındaki vaadini gerçekleştirmek için halka yanlış bilgi vermekle suçluyor.

Trump ve Cumhuriyetçiler üzerindeki baskı, hükümetin kapanmasından etkilenen ve aralarında sınır devriye muhafızları ve havaalanı güvenlik personelinin de olduğu 800 bin federal çalışanın maaşlarını bu Cuma günü alamamasıyla daha da artabilir.

Geçtiğimiz günlerde Oval Ofis’ten Amerikan halkına seslenen Trump dün de Cumhuriyetçi Kongre üyeleriyle yaptığı görüşmenin ardından parti içinde bir görüş ayrılığı olmadığı mesajı verdi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG